Aktier: William Demant og Mærsk stoppede faldet
De danske aktier hev sig onsdag op fra den foreløbige bund, der gennem de syv forgående handelsdage, som bød på lutter fald, var blevet grundlagt.
I løbet af dagen voksede optimismen sig tilsyneladende stærkere og stærkere i takt med, at der var kommet mere ro om oliepriserne og særligt situationen i Rusland.
Samlet set var det nok til en stigning på 1,4 pct. til 777,45 for C20 Cap-indekset, der blev hjulpet op af blandt andre Mærsk-aktierne, som ellers har været under tungt pres i den seneste periode, hvor oliepriserne har taget sig en gevaldig rutsjetur. Helt i toppen trak William Demant Holding, der nød godt af analytikerros fra flere sider.
Markedet kiggede dagen igennem frem mod udfaldet af rentemødet hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der blev serveret onsdag aften dansk tid. Og netop fordi udfaldet ikke var kendt ved dansk lukketid, kunne man ikke onsdag spå om, hvorvidt der kan være flere kursfald på vej.
- Det er for tidligt at sige, om markedet har nået bunden i denne omgang. Hvis vi får en tidlig julegave af Janet Yellen i aften (onsdag aften, red.), kan det godt være, men hendes udtalelser i aften kommer til at afgøre retningen i morgen. Det er fortsat et ekstremt usikkert marked, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans.
På toppen af den danske aktiekransekage fandt man hele onsdagen William Demant Holding, der endte med en stigning på hele 6,8 pct. til 455,70 kr.
Aktien nød godt af, at Citigroup har indledt dækning med den positive anbefaling "køb" samt et kursmål på 578 kr. William Demant fik samtidig også analytikerros fra Bank of America - Merrill Lynch, der løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra tidligere "neutral".
Citigroups analyse smittede desuden også af på den danske rival GN Store Nord, som ligeledes fik indledt dækning hos Citigroup med anbefalingen "køb". Her hedder kursmålet 158 kr. Samtidig tildelte Citi også de to danske selskabers schweiziske rival Sonova den noget mindre flatterende anbefaling "sælg". GN-aktien sluttede 2,3 pct. højere i 130,20 kr.
Generelt set var der stort fokus på analytikerkommentarer onsdag. Også transport- og logistikselskabet DSV nød godt af et analysenotat med positivt fortegn. Deutsche Bank løftede således sin anbefaling af DSV-aktien til "køb" fra tidligere "hold", mens kursmålet blev hævet til 218 kr. fra tidligere 176 kr. Aktien steg med 2,4 pct. til 184,90 kr.
Også Mærsk-aktierne, der ellers har fået kurstæsk i kølvandet af de store prisfald på olie, var i bedring onsdag, hvor B-aktien steg med 3,4 pct. til 11.500 kr., mens A-aktien lagde 2,6 pct. til sin værdi og endte i 11.100 kr.
Helt mod bunden af C20 Cap-indekset befandt vindmølleproducenten Vestas sig, selv om Senatet i USA har vendt tommelfingeren op til en forlængelse af en række skatterabatordninger, herunder den såkaldte PTC-ordning, der tilbyder støtte til blandt andet vindmølleprojekter.
Forlængelsen gælder dog blot året ud, og aftalen er dermed ikke meget mere værd end det papir, den er skrevet på, lyder vurderingen fra Sydbank.
- Det er en joke, at der kun bliver forlænget med to uger. Det er en vittighed, at det er den her støtte, man giver til vindsektoren. Det er helt klart en skuffelse for vindindustrien, der havde håbet på en længerevarende aftale, siger Jacob Pedersen, der følger Vestas som senioranalytiker hos den Aabenraa-baserede bank, til Ritzau Finans.
Vestas-aktien faldt med 0,4 pct. til 211,50 kr.
Der var desuden fortsat stort markedsfokus på oliepriserne og på Rusland og udviklingen i landets valuta, rublen, der fik læsterlige klø tirsdag, efter at Ruslands centralbank løftede renten ganske markant for ellers at modvirke flere svækkelser af rublen.
Ruslands finansministerium oplyste onsdag ifølge Bloomberg News, at det sælger ud af landets valutabeholdning for at støtte rublen, som det betegner som "ekstremt undervurderet".
Det stoppede umiddelbart styrtblødningen, og rublen bevægede sig igen opad efter en massiv svækkelse tirsdag. Det er positivt for bryggeriet Carlsberg, som er meget eksponeret mod rublen gennem sin store tilstedeværelse i Rusland. Aktien, der fik en syngende lussing tirsdag, rettede sig onsdag med 5,2 pct. til 475 kr.
Blandt sidepapirerne var Veloxis-aktien i svingninger, efter at selskabet har lagt sag an mod de amerikanske sundhedsmyndigheder angående den endelige godkendelse af Envarsus.
Handlen med Envarsus på det amerikanske marked er underlagt en såkaldt eksklusivitetsperiode for et konkurrerende middel frem til juli 2016, og det bryder det danske selskab sig ikke om, hvorfor det nu har valgt at lægge sag an mod sundhedsmyndighederne (FDA) for at få annulleret eksklusivitetsperioden.
Efter en klart negativ start, skiftede investorerne tilsyneladende mening om trækket, og Veloxis endte 3,6 pct. højere i 1,16 kr.
/ritzau/FINANS