Markedsoversigt: WDH og Mærsk løftede C20
De danske aktier hev sig onsdag op fra den foreløbige bund, der gennem de syv forgående handelsdage, som bød på lutter fald, var blevet grundlagt.
I løbet af dagen voksede optimismen sig tilsyneladende stærkere og stærkere i takt med, at der var kommet mere ro om oliepriserne og særligt situationen i Rusland.
Samlet set var det nok til en stigning på 1,4 pct. til 777,45 for C20 Cap-indekset, der blev hjulpet op af blandt andre Mærsk-aktierne, som ellers har været under tungt pres i den seneste periode, hvor oliepriserne har taget sig en gevaldig rutsjetur.
Helt i toppen trak William Demant Holding, der nød godt af analytikerros fra flere sider og steg hele 6,8 pct. til 455,70 kr.
Aktien nød godt af, at Citigroup har indledt dækning med anbefalingen "køb" samt et kursmål på 578 kr. William Demant fik også analytikerros fra Bank of America - Merrill Lynch, der løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra tidligere "neutral".
Citigroup indledte også dækning af GN Store Nord med anbefalingen "køb" med et kursmålet 158 kr. GN-aktien sluttede 2,3 pct. højere i 130,20 kr. Også Mærsk-aktierne, der ellers har fået kurstæsk i kølvandet af de store prisfald på olie, var i bedring onsdag. Selskabets B-aktien steg med 3,4 pct. til 11.500 kr.
Derudover steg Carlsberg, der er stærkt eksponeret mod Rusland, 5,2 pct. til 475 kr., efter at kursen på den russiske valuta, rublen, genvandt noget af den senere tids voldsomme fald.
Vestas faldt derimod 0,4 pct. til 211,5 kr., selv om USA vedtog en forlængelse af skatterabatordningen blandt andet til vindmølleprojekter. Forlængelsen gælder dog kun til årsskiftet.
Efter et par ganske stormfulde dage i begyndelsen af denne uge, var udsvingene på det danske obligationsmarked ganske begrænsede onsdag, hvor investorerne brugte dagen på at kigge frem.
Målet for de lange øjne var udfaldet af rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften dansk tid.
De forgående dage var fokus på de voldsomme udsving i særligt rubelkursen, men også de fortsat pressede oliepriser. Her søgte investorerne ly for uvejret i flere af de traditionelle sikre havne, herunder danske statspapirer, og det har givet rentefald.
Onsdag sluttede renten på den toneangivende danske statsobligation dog i 0,87 pct., hvilket var uændret i forhold til tirsdag.
Fokus i forbindelse med rentemødet i Federal Reserve var onsdag centralbankens formulering om, hvornår den har tænkt sig at løfte sin ledende rente efter den seneste periodes flotte nøgletal, der indikerer, at den amerikanske økonomi er ved at være parat til at stå på egne ben.
Sikkerhedsnettet under markedet - i form af kvantitative lempelser - er allerede hevet væk, og næste naturlige skridt er derfor en renteforhøjelse.
/ritzau/FINANS