Obligationer åbning: Små udsving før forventet god aktiedag
Indtil videre holder de danske statsrenter sig fra morgenstunden torsdag i ro, selvom renterne på de amerikanske statspapirer tog en vending mod højere niveauer onsdag aften. Meget kan dog ændre sig, når det europæiske aktiemarked formentlig åbner med sikre stigninger i de ledende indeks.
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, satte onsdag gang i bevægelserne ved at indtage et positivt syn på vækstudsigterne i USA. Da centralbanken samtidig indikerede, at den ikke har travlt med at hæve renten, ansporede det til øget risikoappetit hos investorerne, som købte aktier ind.
Den modsatte bevægelse kunne spottes på obligationsmarkedet, hvor den tiårige amerikanske rente er gået fra 2,09 pct. ved dansk børslukketid til 2,12 pct. torsdag morgen. De danske obligationer følger dog endnu ikke den samme bevægelse med en tiårig rente på 0,87 pct. - uændret fra onsdag.
- På FOMC-mødet sent onsdag udtrykte Fed sig meget positivt om vækstudsigterne og signalerede en renteforhøjelse i midten af 2015, men Fed præciserede, at opstramningen af pengepolitikken kommer til at foregå i et roligt tempo, skriver Niels Christensen, der er chefanalytiker i Nordea.
Inden rentemødet havde fokus været på, om den amerikanske centralbank ville fjerne ordvalget om at fastholde renten på lavt niveau i en "anseelig periode", og det skete, noterer Niels Christensen.
Ordvalget blev erstattet med "tålmodig".
- Fed-chef, Yellen (Janet, red.), sagde på det efterfølgende pressemøde, at timingen af renteforhøjelser fortsat vil være afhængig af de økonomiske nøgletal, og hun præciserede, at Fed ikke kommer til at hæve renten på de næste par FOMC-møder og derved ikke i første kvartal 2015. Nordea forventer fortsat, at den første renteførhøjelse kommer i juni næste år, tilføjer Niels Christensen.
Senere torsdag får investorerne et par interessante nøgletal at tage pejling af. Ifo-indikatoren fra Tyskland offentliggøres klokken 10, og senere kommer der blandt andet nytilmeldte ledige fra USA.
Ritzau Finans