Investor

Aktier i topform med Vestas og Mærsk i spidsen

Udsigt til en milliardordre i Canada bidrog til en stigning i Vestas-aktien på 6,1 pct. til 224,40 kr., og sammen med Mærsk-aktierne, der støttedes af en vending i prisen på olie, var vindmølleaktien med til at trække det danske C20 Cap-indeks op i 797,73 svarende til en fremgang på 2,6 pct. i forhold til onsdagens lukkeniveau.

Men stemningen var i det hele taget positiv på det danske aktiemarked torsdag, hvor alle C20-aktier sluttede dagen i plus.

Stigende oliepriser, relativ ro omkring den russiske rubel og udtalelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, om tålmodighed med renteforhøjelser var fundamentet for den gode stemning, som prægede ikke blot det danske, men stort set alle europæiske aktiemarkeder.

- Bevægelserne i USA onsdag aften affødt af Feds bemærkninger er det, der har skabt en god stemning i Europa, som har varet ved dagen igennem. Og vi er ikke blevet overrasket over negative ting i form af voldsomme bevægelser i valutamarkedet, påpeger afdelingschef for danske aktier Ole Kjær Jensen i Sydbank.

Mærsk A-aktien steg 5,1 pct. til 11.670 kr., og B-aktien steg 5,0 pct. til 12.080 kr. Og det overrasker ikke Ole Kjær Jensen.

- Vi oplever helt klart noget "short covering" inde for olieaktier. Og ser du mod Danmark, så får de aktier, der er eksponeret mod olie, et ekstra løft. Mærsk er olieorienteret og får derigennem en stigning, forklarer Ole Kjær Jensen.

- Det gælder også Vestas, hvor der også er lidt forventninger om, at der kommer en god ordreindgang her sidst på året. Den er godt hjulpet af stigende oliepriser, og så har den måske også været banket lidt hårdt ned, mener aktiechefen.

Vestas ser ud til at have særdeles gode kort på hånden til at vinde en canadisk vindmølleordre i milliardklassen. En af selskabets store kunder, EDF, planlægger at bruge den danske producent som leverandør af 224,4 megawatt til projektet Parc Éolien Nicolas-Riou i provinsen Quebec.

Novo-aktien kom gennem dagen med en stigning på 2,5 pct. til 266,50 kr.

Medicinalgigangen har indgået en forskningsaftale med amerikanske Xencor om at udvikle nye biologiske medikamenter gennem Xencors teknologiplatform. Xencors hovedfokus er udvikling af antistoffer til behandling af autoimmune inflammatoriske sygdomme, astma og allergiske sygdomme samt kræft.

Aftalen trak den amerikanske aktie 2,9 pct. op i New York.

Carlsberg-aktien sluttede i bundet af indekset med en stigning på 0,1 pct. til 475,60 kr. efter en mismodig dag, hvor finanshuset ABG sænkede sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", og kursmålet blev sænket til 500 kr. fra 640 kr. Samtidigt sænkede Goldman Sachs kursmålet for bryggeriaktien til 440 kr. fra 504 kr., og Berenberg sænkede sit kursmål for aktien til 444 kr. fra 472 kr., men løftede til gengæld anbefalingen til "hold" fra "sælg".

På den anden side kunne Carlsberg glæde sig over, at den russiske rubel torsdag morgen igen kom ned omkring 75 rubler per euro, om end rublen stadig er faldet kraftigt over den seneste tid, og ikke mindst derfor har bryggeriaktien det stadig relativt svært.

Uden for eliteindekset var SAS-aktien i fokus efter morgentimernes skuffende regnskabsmeddelelse.

Aktie faldt 7,9 pct. til 11,70 kr. efter meldingen om et underskud på 450 mio. svenske kr. før skat for fjerde kvartal af 2013/14, hvilket var klart ringere end konsensus ifølge SME Direkt. Analytikerne havde ventet et overskud på 38 mio. svenske kr., og afvigelsen kan især forklares med, at særlige poster viste et noget større minus end ventet blandt analytikerne.

For regnskabsåret 2014/15 er der ifølge SAS mulighed for at skabe et positivt resultat før skat og engangsposter, lød det.

Lundbeck steg 1,1 pct. til 122,60 kr. Selskabet har besluttet at stoppe sine forsøg med at udvikle et lægemiddel til behandling af akut slagtilfælde, Desmoteplase. Det sker, efter at selskabet har evalueret resultaterne fra studier med midlet. Lundbeck advarede dog allerede i juni investorerne om, at projektet måske ville blive droppet. At dommen nu er faldet, er dog ikke overraskende.

I en liga for sig faldt aktien i Nunaminerals 65,7 pct. til 1,0 kr. efter meddelelse om, at selskabet kan være på vej mod afnotering i København som et led i rekapitalisering af selskabet.

Tre mindre selskaber offentliggjorde regnskaber i løbet af dagen:

Ejendomsselskabet Realia, der tidligere hed Asgaard Group og snart kommer til at hedde det igen, fik for 2013/14 et underskud før skat på 20,5 mio. kr. efter negative værdireguleringer og kurstab på værdipapirer. Kursen faldt 5,5 pct. til 52 kr.

Intermail, der producerer konvolutter og forsendelseskoncepter, havde underskud på 4,3 mio. kr. i regnskabsåret 2013/14 mod et underskud på 57,5 mio. kr. året før. Men for det kommende år ventes overskud på 8-14 mio. kr., og aktien steg 17,1 pct. til 26 kr.

Investeringsselskabet Luxor regner med at komme ud af det nye regnskabsår 2014/15 med en basisindtjening på cirka 17-21 mio. kr. og et resultat før skat på mellem 2,0 og 6,0 mio. kr. Aktien steg 7,3 pct. til 293 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.