Investor

Økonom: Aktieopturen er ved at være slut

Vi har set de første tegn på en aktiekorrektion, og mere kan være på vej, vurderer investeringsøkonom.

Artiklens øverste billede
En nedtur vil også ramme de danske selskaber - også de såkaldte investeringsdarlings, lyder det fra Per Hansen.

Intet varer evigt, og det gælder også opturen på aktiemarkederne.

Tværtimod har vi set de første tegn på en korrektion på aktiemarkederne, og mere kan være på vej. Således kan en græsk udtræden af eurosamarbejdet være den faktor, der udløser et yderligere aktiefald.

Aktiefaldene i den forgangne uge kan være en generalprøve på, hvad der venter.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

Det vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet. Samtidig undestreger han dog, at han personligt vurderer sandsynligheden for en græsk udtræden af eurosamarbejdet som værende mindre end den generelle opfattelse blandt økonomer.

»Grækenland kan være den ekstra faktor, som vil få aktierne til at falde. Den græske økonomi betyder ikke noget for den globale økonomi, men en græsk udtræden af euroen kan få betydning for risikovilligheden. Når jeg så vurderer sandsynligheden for en græsk exit som mindre end den generelle opfattelse, hænger det sammen med, at jeg har meget svært ved at forestille mig, at de græske politikere på borgernes vegne til underskrive en finansiel dødsdom. Hvis Grækenland vil genindføre drakmer i stedet for euro, kan der blive tale om en nedskrivning på måske 70 pct. i forhold til euro,« forklarer Per Hansen.

Han betegner det aktuelle kursfald for aktierne som en generalprøve på, hvad der kan komme.

»I den forgangne uge så vi et fald i det tyske DAX-indeks på godt 5 pct. Det antyder som minimum en opbremsning i aktieopturen efter fantomafkast i årets første tre måneder. Det er der to forklaringer på: Dels er det tyske aktieindeks steget meget, og dels er det usikkerheden omkring Grækenland, der smitter af,« siger Per Hansen.

Samtidig peger han på, at en nedtur også vil ramme de danske aktier.

»Hvis nedturen i den forgangne uge var begyndelsen til mere end blot en opbremsning, vil den ramme bredt - både de solide danske selskaber og de mere risikobetonede selskaber. En aktiekorrektion vil også kunne ramme de såkaldte investeringsdarlings,« siger Per Hansen.

Det kan være selskaber som Pandora, Novo Nordisk, Coloplast og Chr. Hansen. Men også biotekselskaber som Bavarian Nordic og Genmab.

»Med biotekselskaberne er det enten eller. Enten går det godt, og så er det rigtig godt, eller også går det ikke, og så er det ren katastrofe,« som Per Hansen udtrykker det.

Han betegner risikoen for kurskorrektioner som reel.

»Der er kommet mange nye penge og investorer i aktiemarkedet. De har på den ene side oplevet, at aktierne kun kan stige, som det har været tilfældet siden finanskrisen, og på den anden side har de reelt ikke noget alternativ til aktierne i øjeblikket. Under alle omstændigheder kan den nuværende fremgang på aktiemarkedet ikke fortsætte i samme tempo. Derfor bliver en korrektion inden for de kommende måneder stadig mere realistisk,« forklarer Per Hansen.

Han henviser til, at det danske aktiemarked i efteråret faldt 12 pct.

»Korrektionen i september-oktober 2014 var på cirka 12 pct. og noget tilsvarende er ikke utænkeligt. Til gengæld kan jeg ikke forestille mig, at vi vil se en større korrektion på 15-20 pct.,« siger Per Hansen.

Medvirkende til en kursreaktion kan efter hans vurdering også være, at de seneste nøgletal fra USA ikke helt har levet op til forventninger.

»Det ser stadig ud til, at USA vil få en vækst på cirka 3 pct. Men der er rejst lidt tvivl om den ventede renteforhøjelse, fordi USA nu også mærker konsekvenserne af den dyre dollar,« tilføjer Per Hansen.

Efter hans mening vil en aktiekorrektion ramme hårdest blandt selskaber, hvor investorerne har meget store gevinster på grund af meget store stigninger, og hvor prisfastsættelsen er meget høj.

»Den meget markante aktiefremgang har nok fået nogle investorer til at glemme, at der en en risiko forbundet med investeringer i aktier,« siger Per Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.