Advarsel til investorer: Tyrkiet er ikke eneste urocenter
Politisk uro er hverdagskost og bør indgå i overvejelserne.
At investere i nye markeder vil altid være forbundet med større risiko. Det sætter kupforsøget en tyk streg under, mener chefanalytiker i Danske Invest, Bo Bejstrup Christensen.
Umiddelbart har kupforsøget ikke haft de store konsekvenser for de finansielle markeder. Men det bør give stof til eftertanke.
»Begivenhederne i Tyrkiet understreger, at der er en grund til, at nye markeder betragtes som mere risikofyldte at investere i. Som investor er der altid en markant større politisk risiko ved investering i nye markeder. Det er der utallige eksempler på gennem årene, og selv om det kan lyde kynisk, er det mislykkede statskup i Tyrkiet blot endnu et eksempel i rækken,« mener Bo Bejstrup Christensen.
Et andet højaktuelt eksempel er Brasilien. Her afventer den nu suspenderede præsident Dilma Rousseff en rigsretssag for anklager om snyd med statsbudgettet.
»Grundlæggende får det os ikke til at se anderledes på global økonomi, og uroen i Tyrkiet er ikke i sig selv en begivenhed, der giver os anledning til at omlægge vores investeringer,« fastslår Bo Bejstrup Christensen.
Danske Invest har i forvejen en undervægt i nye markeder. Det skyldes andre faktorer. De vigtigste er usikkerhed omkring den kinesiske økonomi, der kan få en negativ afsmitning på andre nye markeder og fremtidige renteforhøjelser i USA. Begge dele vil kunne påvirke udviklingen på de nye markeder.
Kupforsøget føjer dog en ekstra dimension til den politiske usikkerhed, der i forvejen hersker i Europa i øjeblikket efter Storbritanniens Brexit-valg og de seneste års flygtningekrise, som EU-landene har haft meget svært ved at håndtere i fællesskab.
»Her kan kupforsøget og præsident Erdogans efterfølgende oprydning i egne rækker potentielt påvirke samarbejdet mellem Tyrkiet og EU, selv om det endnu er for tidligt at spå om, hvad følgerne kan blive,« mener Bo Bejstrup Christensen.