Jyske: Rederifusion fikser ikke håbløst containermarked
Den nye fusion mellem de to containerrederier og Mærsk-rivaler Hapag-Lloyd og United Arab Shipping Company (UASC) kommer kun til at rykke minimalt ved konkurrencesituationen i den hårdt pressede containerbranche.
Når de to konkurrenter slår pjalterne sammen, bliver tyske Hapag-Lloyd det femtestørste rederi i branchen, men aftalen udfordrer ikke A.P Møller-Mærsks Maersk Line, der er branchens største, fortæller Frans Høyer, analytiker i Jyske Bank.
- Det ændrer ikke rigtigt noget ved styrkeforholdet i toppen af markedet, da det er to små selskaber, der til sammen fortsat ligger langt fra A.P. Møller -Maersk A/S, når man slår dem sammen. Det betyder derfor ikke noget for Maersk Line i sig selv, siger han til Ritzau Finans.
Inden fusionen havde Hapag-Lloyd og UASC status som de henholdsvis sjette- og 11.-største containerrederier i branchen. Det nye, samlede rederi får omkring 7 pct. af verdensflåden, hvor Maersk Line til sammenligning har 15,4 pct. ifølge tal fra Alphaliner.
Ifølge analytikeren er fusionen for markedet som helhed et lille skridt i den rigtige retning i en branche, der længe har været trykket af svag efterspørgsel, stor vækst i flåden og pressede fragtrater. Han sammenligner den nye fusion med franske CMA CGM's næsten gennemførte køb af Neptune Orient Lines og den nylige sammenlægning af de to største kinesiske rederier, Cosco og CSCL.
- Men heller ikke i det her tilfælde eller til sammen udgør konsolideringen noget, der kommer til at flytte nævneværdigt på den markedssituation, der er, med en meget fragmenteret udbudsside. Selve markedsstrukturen bliver ikke flyttet noget videre, og derfor vil konkurrencetrykket ikke ændres nævneværdigt, siger Frans Høyer.
Hvis konkurrencetrykket for alvor skal lettes til det bedre, vil det måske kræve, at de tre største spillere på markedet dominerer med en markedsandel på omkring 70-80 pct., fortæller Jyske Banks analytiker. Han påpeger, at top tre i markedet i dag sammenlagt har en markedsandel på mellem 35 pct. og 40 pct. Derfor er der et meget langt stykke vej endnu.
- Man vil gerne hen til en situation, hvor de største har mulighed for at prissætte således, at de tjener penge, samtidig med at de fastholder eller øger deres markedsandele. Det er dog svært at sige præcis, hvilken grad af konsolidering, der skal til, før markedet svinger fra den perfekte konkurrencesituation, som vi har i dag, hvor alle er under pres rent lønsomhedsmæssigt, til en situation, hvor nogle få toneangivende store rederier tjener penge, siger Frans Høyer.
- Selv de allerbedste i markedet er pressede, og der er ikke noget der tyder på, at den smule konsolidering, vi har set på det seneste, kommer til ændre ved det billede. Det er fortsat et meget fragmenteret marked med høj konkurrence, og det tyder ikke på, at det ændrer sig på kort sigt baseret på de tiltag, vi ser i øjeblikket, fortsætter han.
Det har i lang tid været svært for rederierne at tjene penge på de syv verdenshave. Tidligere har konsolideringen i branchen været begrænset, og den nye og tiltagende aktivitet siger derfor noget om, at spillerne på markedet har svært ved at se en bedring i tilstandene forude.
- At der begynder at ske noget mere aktivt er en refleksion af, at det går rigtigt dårligt igen. Det viser, at der ikke er nogen i branchen, der rigtigt kan se vejen ud af det svære marked. Tidligere så man det måske som et spørgsmål om tid, før man ville blive reddet af en fortsat høj vækst i efterspørgslen. Den redning kan man ikke længere se i dag, og derfor tror jeg, at vi ser den stigende aktivitet med selskaber, der kaster håndklædet i ringen, siger Frans Høyer.
Fusionen mellem Hapag-Lloyd og UASC skal godkendes på tyskernes generalforsamling til august.
Ritzau Finans
/ritzau/FINANS