Biotekaktier er billige igen
At købe biotekaktier kræver fortsat gode nerver.
Ejere af biotekaktier har måttet se store dele af deres formue forsvinde det seneste år. Fra juli 2015 til begyndelsen af februar i år tabte det ledende biotekindeks "BTK - New York Stock Exchange Bioteck Index", 42 pct. i markedsværdi. Siden har indekset rettet sig, men ligger stadig 29 pct. under niveauet for juli 2015.
Spørgsmålet er, om biotekaktierne nu har fået så mange hug, at der kan være en idé i at købe op igen. Det kan der være flere grunde til at overveje, mener Claus Henrik Johansen, som er rådgiver for Danske Invest.
Efter de voldsomme kursfald i bioteksektoren fra juli til februar, handler bioteksektoren nu på et forholdsvis attraktivt niveau, mener Claus Henrik Johansen. Det er hans vurdering, at der overordnet set er tale om gode takter for sektoren. Regnskaberne for 1. kvartal landede på niveau med analytikernes forventninger.
»Innovationen i sektoren går godt, og både i andet halvår af 2016 og ind i 2017 bliver der offentliggjort en række vigtige kliniske data, fx inden for Alzheimers. Det vil sandsynligvis kunne løfte stemningen omkring sektoren, og det vil fortsætte ind i 2017,« mener Claus Henrik Johansen.
Der kan også blive tale om ganske store opkøb de kommende måneder.
»Flere store medicinalselskaber ønsker at supplere deres produktportefølje, så vi forventer at se nogle opkøb, og det vil generelt være positivt for stemningen omkring hele sektoren,« lyder vurderingen fra Claus Henrik Johansen.
Der er dog én stor usikkerhedsfaktor, og det er det amerikanske præsidentvalg. Der er stor usikkerhed om, hvordan en ny præsident vil kunne påvirke biotek- og medicinalaktierne.
Sidste efterår skabte Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, uro i både biotek- og medicinalsektoren, da hun i et tweet meldte ud, at hun mente, at der burde lægges et prisloft på medicinalpriser.
Siden kom også Republikanernes kandidat, Donald Trump, med en melding om, at medicinalpriser i det offentlige sundhedsforsikringsprogram, Medicare, lå for højt.
»Der er ingen tvivl om, muligheden for eventuelle prisreformer spøger, og at det stadig holder mange investorer væk fra sektoren. Jo tættere vi kommer på valget, jo flere politiske udmeldinger vil der komme. Sundhedssektoren er blandt de ting, der kommer til at ligge allerøverst på dagsordenen i valgkampen, og politiske udmeldinger vil kunne give volatilitet i sektoren,« siger Claus Henrik Johansen.
Meget negativt er allerede indregnet i biotekaktierne, mener han. Så der er ikke udsigt til, at sektoren vil falde så voldsomt, som det set sås gennem sidste efterår og vinter.
Claus Henrik Johansen gennemgår fordele og ulemper ved biotekaktierne i Danske Banks Investorview.