Investor

Svag produktivitetsvækst øger risikoen for recession i USA

Artiklens øverste billede
Jes Asmussen er cheføkonom i Handelsbanken.

I 1. kvartal i år voksede produktiviteten i USA med bare 0,7 pct. på årsbasis, hvilket var sjette kvartal i træk, hvor produktivitetsvæksten holdt sig under 1 pct.

Den svage udvikling i produktiviteten har den kedelige konsekvens, at virksomhedernes omkostninger for at producere en enhed vare (de såkaldte reale enhedslønomkostninger) stiger, som tilfældet har været det igennem det seneste års tid - faktisk har den senest opgjorte stigning ikke været større siden 1982. Stigende enhedslønomkostninger udgør en trussel for den fremtidige udvikling i virksomhedernes profitter.

Faldende profitter rammer virksomhedernes profitmarginer i negativ retning. Profitmarginerne har allerede vist tegn på at have toppet i 3. kvartal 2014. En forstærket negativ udvikling i profitterne som følge af stigende enhedslønomkostninger øger risikoen for yderligere fald i profitmarginerne, og det er et bekymrende signal. Siden Anden Verdenskrig har profitmarginerne således toppet ca. to år forud for alle recessioner i USA.

Normalt trykkes marginerne af et stigende omkostningspres fra arbejdskraftsiden i form af øget lønpres i takt med at arbejdsmarkedet strammer til. Som en konsekvens begynder et inflationspres ofte at materialisere sig, som får den amerikanske centralbank (Fed) til at sætte renten i vejret som i sidste ende bremser det økonomiske opsving.

I denne omgang er det dog ikke lønsiden, der har trukket det øgede omkostningspres (endnu), men derimod den svage produktivitet. Hvis lønpresset på et tidspunkt tager til som følge af den aktuelle stramningsgrad på arbejdsmarkedet, vil det blot forværre situationen yderligere.      

Faldende profitmarginer udgør en trussel for den økonomiske udvikling, idet det fører til en reduktion i virksomhedernes investeringer og i beskæftigelsen. Som nævnt er der i gennemsnit gået otte-ni kvartaler fra, at profitmarginerne er toppet, til at en recession har materialiseret sig. Da profitmarginerne for indeværende indikerer, at en top blev nået i 3. kvartal 2014, peger det på, at amerikansk økonomi kan blive ramt af recession når vi nærmer os udgangen af 2016.

Der har dog været perioder, hvor der er gået længere tid fra at profitmarginerne har toppet til at økonomien er blevet ramt af recession.

Men i lyset af de usikre globale økonomiske udsigter samt den i forvejen afdæmpede vækst i amerikansk økonomi, bør udviklingen give anledning til skærpet opmærksomhed. Hvis produktivitetsvæksten udebliver er risikoen for at amerikansk økonomi rammes af recession tidligere end hvad markedet pt. regner med betydelig - også uden renteforhøjelser fra Fed som en katalysator.

Jes Asmussen, cheføkonom, Handelsbanken

David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.