Flyselskaberne forbereder sig på et år med frygt
Flere terrorangreb i 2016 ser ud til at påvirke rejselysten, og det er skidt for flyselskaberne. For et selskab som SAS vil effekten dog næppe være så stor som hos de største spillere i industrien.
Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, efter at SAS-konkurrenten Lufthansa har nedjusteret forventningerne til årets resultat.
Frygt for terror og usikkerhed omkring økonomien har påvirket bestillingerne på selskabets lange flyruter, og nu regner det tyske selskab med et lavere overskud end sidste år.
- Jeg synes, at det er en meget markant melding fra Lufthansa. Det ser ud til, at selskabet har meget sværere ved at fylde langdistanceflyene, og at de her terrorangreb har stor effekt for de flyselskaber, som har mange langdistanceruter.
- Det virker helt tydeligt, at rejselysten ser ud til at være faldet i kølvandet på de seneste terrorangreb i Europa, siger Jacob Pedersen.
Han forventer dog ikke, at SAS bliver nødsaget til at lave en lignende nedjustering, da selskabet ikke har lige så mange langdistanceruter, som ser ud til at være hårdest ramt af mindre rejselyst hos forbrugerne.
- SAS har ikke så mange langdistanceruter og er ikke en helt så global operatør som Lufthansa. Derudover har SAS mange ruter i Skandinavien, og det virker til, at de nære rejser ikke er ramt i samme grad som de lange flyvninger, siger Jacob Pedersen.
Han vurderer dog, at man vil kunne se flyaktierne - herunder SAS - blive påvirket negativt på aktiemarkedet torsdag.
- Når Lufthansa har været ude at nedjustere, så kan det helt klart påvirke flyaktierne rundt i Europa. De fleste flyselskaber vil formentlig blive ramt af den her tendens i større eller mindre grad, siger Jacob Pedersen.
Ritzau Finans
/ritzau/FINANS