Investor

Kina er en joker: Tre grunde til optimisme og tre grunde til pessimisme

Kina er og bliver en joker for den globale økonomi.

Artiklens øverste billede
Kinesisk økonomi balancerer på en knivsæg, men de mange dommedagsprofetier er hidtil blevet gjort til skamme.

Usikkerheden om kinesisk økonomi er så stor, at det bør få investorer med kontanter i hånden til at holde igen, mener chefanalytiker i Danske Invest, Bo Bejstrup Christensen. Usikkerheden har konsekvenser for investeringsforeningens generelle tilgang til aktiemarkedet.

»Generelt har vi været skeptiske og argumenteret for, at Kina står overfor strukturelle udfordringer, herunder langsigtet afmatning på boligmarkedet samt overdreven gældsvækst. Men vi har aldrig delt opfattelsen af, at Kina var på vej mod kollaps,« lyder det fra Bo Bejstrup Christensen.

Her følger tre gode grunde til at tro på Kina og tre grunde til at lade være:

Tre grunde til optimisme:

  • De seneste økonomiske nøgletal fra Kina bekræfter, at væksten fortsætter i fornuftigt tempo. Efter et svagt første kvartal viser BNP-data vækst på over 7 pct. i andet kvartal, og industriproduktionen voksede med lidt over 5 pct. i andet kvartal. Bilsalget er steget støt de seneste måneder.
  • Der er ikke udsigt til en boligboble. Netop boligmarkedet var kilde til stor svaghed i 2015 og udpeges ofte som den helt store synder i det formodede kommende kollaps. Indtil nu har boligmarkedet overgået selv de mest positive forudsigelser med en stigning i boligsalget på over 30 pct. siden 2015 og kraftigt stigende boligpriser. Omkring 80 pct. af boligejerne har ikke et boliglån, og de få der har, har generelt en lav gældsætning på kun 40 pct. af boligens værdi.
  • Kina står stadig ikke overfor et kollaps. Kapitalflugten fra Kina, som var det store samtaleemne tidligere på året, er så småt ved at ebbe ud. Den nok så frygtede bankkrise kommer heller ikke, så længe myndighederne kontrollerer det finansielle system.

Tre grunde til pessimisme:

  • Der er grund til at holde øje med boligmarkedet og gældsvæksten. Tidligere i år blev kravet til udbetalinger for førstegangskøbere sat ned fra 30 pct. til 20 pct. over to omgange. Salget eksploderede men er nu faldet to måneder i træk. Salgsaktiviteten ligger dog stadig 20 pct. over niveauet fra før lempelsen.
  • Lagersituationen af boliger i de små og mindre byer er stadig problematisk. Ifølge People’s Daily er der omkring 450 byer med mindst 500.000 indbyggere, hvoraf de godt 400 har mellem 500.000 og 2 mio. Kinas egne statistikker viser, at lagret af usolgte boliger – trods bedringen i salget – knapt er faldet.
  • Kina oplever en markant gældsvækst. Den skal spores tilbage til generelt lempelige finansielle forhold samt øgede infrastrukturinvesteringer fra myndighedernes side for at stabilisere væksten. Men det vil ændre sig. Dels har det kinesiske banktilsyn i maj udgivet nye regler for den aktivitet, der foregår i skyggerne af det traditionelle banksystem. Danske Invest vurderer, at det underliggende offentlige underskud nu er på 12 pct. af BNP – en stigning og dermed hjælpende hånd til væksten på godt 3 pct. over de seneste 12-18 måneder.

»Vi holder os på sidelinjen i vores tilgang til aktier,« er konklusionen fra Bo Bejstrup Christensen

Den neutrale aktievægt dækker over, at Danske Invest har en markant undervægt i emerging markets-aktier, der vil blive påvirket af en negativ udvikling i Kina, og en moderat undervægt i europæiske aktier.

»Vi fastholder, at lavere vækst i Kina er en faktor, der holder os lidt på sidelinjen i vores tilgang til aktier,« siger Bo Bejstrup Christensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.