Thomas Borgen: Presset på nettorenterne er aftaget
Danske Bank aner lys forude for nettorenteindtægterne, der er blandt de positive overraskelser i andet kvartal. Ligesom konkurrenten Nordea ser Danske Bank et aftagende pres på rentemarginalen, og indtægterne vil samtidig være positivt påvirket af et stigende udlån og lavere fundingomkostninger.
Nettorenteindtægterne for april, maj og juni blev 5489 mio. kr. mod ventet 5317 mio. kr. af analytikerne. Det var dermed en overraskende lille tilbagegang fra de 5.499 mio. kr., Danske Bank præsterede i andet kvartal sidste år.
- Vi har set en god volumenudvikling på alle vores markeder fra første kvartal til andet kvartal. Desuden begynder vi at se effekterne af, at vi refinansierer os til lavere omkostninger. Det tredje er, at presset på indlånsmarginerne nu er noget lavere end tidligere, da vi har været i et lavrentescenarie i noget længere tid, end vores peers, altså især de svenske banker, siger administrerende direktør i Danske Bank Thomas F. Borgen til Ritzau Finans.
Han peger på, at indlånsrenterne har været en kostbar affære for sektoren. Indlånsrenten i Nationalbanken er negativ, så bankerne må betale for at sætte overskudslikviditet i Nationalbanken, og det koster derfor bankerne penge, når kunderne sætter penge ind til nulrenter.
- Vi har tidligere sagt, at det koster os over 2 mia. kr. på indskudssiden. Men når man først er nået til det niveau, så er ændringen ikke så stor kvartal til kvartal, siger Thomas F. Borgen, der ikke har planer om at indføre negative renter for privatkunder.
Analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen vurderer, at Danske Banks regnskab er så godt på indtægtssiden, at det vil blive belønnet af aktiemarkedet.
- Vi vil nok se en stigning på 1-2 pct. - måske lidt mere. Det er et godt regnskab, det er der ingen tvivl om. Det er den udvikling, vi ser i nettorenteindtægter, som jeg hæfter mig ved.
- Det er lidt skuffende på gebyrsiden, men de to opvejer lidt hinanden. Man kan jo ikke tage fra dem, at de kommer en smule bedre ud end konsensus på indtægterne, siger Thomas Eskildsen.
Danske Banks gebyrindtægter endte på 3.354 mio. kr. i kvartalet. Analytikernes estimat for gebyrindtægter lå til sammenligning på 3.670 mio. kr., mens den post gav 3.812 mio. kr. i tilsvarende periode af 2015.
Netto gebyrindtægterne var præget af færre konverteringer af boliglån samt lavere indtjening fra kapitalforvaltning og den traditionelle livsforsikringsforretning.
Renten er dog lav, og dermed kan boligejernes yndlingssport - omlægningen af boliglån tage lidt til.
- Vi begynder at se noget større interesse. Interessen var vældigt lav i første kvartal og relativt lav i andet kvartal. Vi ser flere forespørgsler, men vi kommer nok ikke op på den konverteringsaktivitet, vi så i 2015, siger Thomas F. Borgen.
For hele 2016 venter Danske Bank også samlet set lavere gebyrindtægter end sidste år.
Ritzau Finans
/ritzau/FINANS