Kan stemningen på Twitter påvirke aktiekursen?
Skal du sælge eller købe? Det kan Twitter hjælpe dig med at forudsige, lyder konklusionen i nyt studie.
At kunne forudsige, om aktiekursen er på vej op eller ned, er enhver investors drøm. Men den evne er måske ofte mere held end forstand.
Hjælpen er dog ikke mere end et klik væk, lyder dommen i et nyt studie fra Johns Hopkins universitetet i Baltimore, USA. Her har forskerne gravet i sammenhængen mellem stemningen i tweets og en given akties kurs samme dag.
Studiet, som du kan finde her, har undersøgt sammenhængen mellem "stemningen" i tusindvis af aktierelaterede tweets på investor-platformen StockTwits op til børsnoteringer på de 15 virksomheder, som tiltrak mest Twitter-opmærksomhed i tiden fra januar 2012 til oktober 2015, herunder bl.a. Apple, Facebook, Netflix, Yahoo, Amazon, Google, og Disney.
Et tweets stemning kan jo være relativt, men når man benytter StockTwits, beskriver man, når man tweeter, sin følelse over for en given aktie - positiv eller negativ.
Her fandt studiet »en intuitiv sammenhæng mellem stemningen i tweets og aktieprisen,« og studiet »viser, at den samlede daglige stemning har betydning for aktiens daglige afkast«.
Med andre ord: Når stemningen var positiv steg aktiekursen på den omtalte aktie og omvendt, hvis stemningen var negativ.
Og sammenhængen var ikke blot tydelig, understreger forskerne. Den var kraftig.
Adjunkt Jim Kyung-Soo Liew, en af forskerne bag studiet fra Johns Hopkins Carey Business School, mener, at man indtil videre kun har kradset i overfladen i forhold til, hvad man kan benytte big data og de sociale medier til i finansverden:
De sociale medier »er populære, de bliver brugt, og folk fortæller os noget,« siger han til the Baltimore Sun.
Det er ikke første gang, forskerholdet har undersøgt sammenhængen mellem tweets og aktiekurser. Tidligere har holdet undersøgt, om Twitterstemningen har betydning for en virksomheds børsnotering, hvor man ligeledes har fundet sammenhæng mellem stemningen i kommentarer og aktiekursens udsving.
Den sammenhæng vil Richard Peterson, psykiater og administrerende direktør for MarketPsych Data, en virksomhed der specialiserer sig i at anvende adfærdspsykologi til at forudsige aktiemarkedet, godt nikke genkendende til.
MarketPsych Data analyserer udmeldinger på sociale medier og kategoriserer dem under forskellige følelser - f.eks. vrede eller glade kommentarer. Også her har man fundet en klar sammenhæng mellem udtalelser på sociale medier, og hvordan virksomheder klarer sig efter børsnoteringen.
Stemningen på sociale medier er før blevet benyttet til at spå om udfald i andre brancher.
Eksempelvis har forskere fra Hewlett Packard i et 2010-studie benyttet Twitterstemningen til at forudsige, hvordan premierefilm klarede sig økonomisk. Også her fandt forskerne en sammenhæng.