Økonomer: Valutareserven viser bomstærk krone
Valutareserven i Nationalbanken faldt i juli med 2,4 mia. kr. til 449,9 mia. kr. Det meddeler Nationalbanken.
Formindskelsen afspejler dog kun, at staten netto har indfriet lån i udlandet for 2,4 mia. kr. Nationalbanken intervenerede slet ikke i valutamarkedet i månedens løb.
- Siden starten af 2015 har Nationalbanken været meget aktive på valutamarkedet for at holde den danske krone stabil over for euroen, konstaterer Nordea i en kommentar.
Først skete det i forbindelse med den kraftigt stigende efterspørgsel efter danske kroner i starten af 2015 som følge af den schweiziske centralbanks beslutning om at fjerne bunden under schweizerfrancen.
Og derefter under den langsomme normalisering af den danske pengepolitik som fulgte efter, og som betød, at valutareserven på ét år skrumpede med mere end 300 mia. kr.
Senest har Brexit-afstemningen i Storbritannien og børsnoteringen af Dong betydet, at Nationalbanken solgte for næsten 50 mia. danske kroner i maj og juni for at undgå en for kraftig styrkelse af den danske krone.
Nordea venter ikke, at den danske rente sænkes yderligere fra det nuværende niveau på minus 0,65 pct.
Den holding deler Nykredit ikke.
Nykredit venter, at ECB nedsætter renten med 0,10 pct. til minus 0,50 pct. i september.
Derfor ses Nationalbanken formentlig at følge trop, da kronen fortsat handles på den stærke side af centralpariteten. Dermed ventes renten sænket til minus 0,75 pct.
Nykredit finder det i øvrigt bemærkelsesværdigt, at Nationalbanken ikke har interveneret.
- Det viser med al tydelighed, at såvel de finansielle markeder som økonomien generelt i euroområdet har vist stor modstandskraft over for Brexit-resultatet, skriver Nykredit.
Endvidere er der Nykredit-roser til Havnegade, der efter forsvaret af kronen i starten af 2015 har sikret en skyhøj tillid til fastkurspolitikken.
/ritzau/FINANS