Morgenkommentaren: Hold øje med robotterne som investor
Den hastige udvikling inden for robotteknologi giver muligheder set med investorøjne.
I Europa har sportsudstyrsproducenten Adidas besluttet at opføre en fabrik i den sydtyske by Ansbach. Fabrikken bliver bemandet med 170 medarbejdere og ikke mindst et utal af robotter, som i 2017 skal have kapacitet til at producere mere end én million par sko om året, der er made in Germany.
Ovenstående er blot et par eksempler på en global trend, hvor robotter i stigende grad overtager den globale produktion af varer – og udviklingen vil blot tage fart i de kommende årtier. Priserne på robotteknologi falder, og robotterne bliver stadig mere fleksible, intelligente og nemme at betjene. Vi står derfor potentielt overfor en ny og forstærket bølge af virksomheder, der vil integrere automatiseringsteknologi i deres produktion – og som investor bør man se nærmere på virksomheder, der formår at nyde godt af de effektiviseringer og omkostningsreduktioner, som robotter kan bidrage med.
Autobranchen, kemikalier og metaller er eksempler på industrier, hvor mange virksomheder allerede har foretaget store investeringer i robotteknologi, og måler man på landeniveau, er Danmark faktisk nummer seks på listen over de lande, der har flest industrielle robotter pr. 10.000 ansatte. Øverst på listen ligger Sydkorea, efterfulgt af Japan og Tyskland. Tallene stammer fra IFR, der er en global sammenslutning af selskaber inden for robotteknologi.
I det større billede er der en række megatrends, der understøtter robotternes fremmarch:
1. Befolkningsvækst: FN forventer, at ca. 11,2 milliarder mennesker vil leve side om side i år 2100 mod omkring 7,3 milliarder i 2015. Det fremgår af rapporten World Population Prospects: The 2015 Revision. Den voksende verdensbefolkning øger efterspørgslen efter varer, tjenesteydelser og servicer.
2. Aldring: Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at antallet af personer over 60 år bliver fordoblet inden 2050, og denne udvikling vil være drivkraften bag personlige og assisterende robotter. Det øgede antal ældre understøtter samtidig efterspørgslen efter robotter til sundhedsvæsnet som fx operationsrobotter.
3. Personifikation: Flere og flere forbrugere ønsker unikke og personificerede produkter, hvilket stiller krav om, at man som virksomhed har et dynamisk og fleksibelt produktionsapparat. Eksempelvis tilbyder bilfabrikanter som Jaguar, BMW og Audi, at kunderne kan sammensætte og personificere deres biler i nærmest uendeligt mange kombinationer lige fra bilens farve, sæde og stereoanlæg til rat, hjul og dæk.
4. Netværk: Internettet gør hele verden til et stort netværk, hvor alle har mulighed for at foretage indkøb på tværs af landegrænser. Det understøtter en teknologisk udvikling inden for logistikrobotter som fx førerløse transportmidler, der på en økonomisk rentabel samt bæredygtig måde kan fragte varer over såvel korte som lange distancer.
5. Ressourcemangel: Ifølge investeringsbanken Goldman Sachs risikerer Jorden at løbe tør for essentielle råvarer som fx kopper og nikkel i løbet af de kommende 40 år, hvilket understøtter en udvikling mod smarte produktionsrobotter, hvor varen først begynder at tage form, når forbrugerens ordre er placeret, frem for at en virksomhed skal masseproducere den givne vare.
Investeringsbanken Goldman Sachs vurderer, at den globale produktionssektor rummer et uforløst potentiale for besparelser fra automatisering på mellem 500 og 600 milliarder dollar årligt, hvilket svarer til en omkostningsreduktion på mellem 10 og 15 pct. på tværs af alle sektorer.
Yderligere vurderer den amerikanske investeringsbank, at leverandører og underleverandører af udstyr, teknologi og innovation til fremtidens fabrikker kæmper om mellem 262 og 323 milliarder dollar i 2020, hvor markedets størrelse til sammenligning vurderes at ligge på 100 milliarder dollar i år.
Når flere og flere virksomheder får støre incitament til at investere i robotteknologi, medvirker det naturligvis til at gøre markedet attraktivt for investorer. Vi har i en årrække set mange robot-startups i lande som fx Kina, Rusland, USA og Danmark, men mange af robotvirksomhederne er små og utilgængelige for private investorer, og der er en tendens til, at de succesfulde bliver opkøbt af large cap-virksomheder, før man som privatinvestor får muligheden for at investere i dem. Hvis man ønsker eksponering mod robotsektoren, kan man eksempelvis gøre det via multinationale virksomheder som Alphabet (Google) og Amazon, fordi de i mange år har opkøbt mindre robotvirksomheder og derigennem har skabt sig en bred produktportefølje inden for robotteknologi og kunstig intelligens.
Yderligere skal man som investor være opmærksom på underleverandørerne. Alle robotter, apparater og maskiner, der er koblet på internettet, kræver eksempelvis sensorer og semiconductors, og det er derfor et af de områder, hvor vi ser interessante investeringsmuligheder blandt underleverandørerne til fremtidens fabrikker.
Omtale af selskaber i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Danske Bank.