Investor

Kød, brød og fisk er efterhånden en illusion i sydamerikansk oliestat

Venezuela er økonomisk i knæ og har verdens værste aktiemarked. Men det er nu også landet, hvor der næsten ikke længere bliver eksporteret mad til.

Artiklens øverste billede
Folk i Venezuela står i lange køer for at få mulighed for at købe madvarer.

I flere måneder har der floreret mange historier om, at den sydamerikanske oliestat Venezuela var ved at løbe tør for nærmest alt. Om det så var mad, medicin, elektricitet, toiletartikler eller meget andet.

Nu er historierne om i hvert fald manglen på fødevarer blevet til konkrete tal.  For den globale handelsdatavirksomhed Panjiva har på opfordring fra CNN trukket tal på, hvordan eksporten af bestemte fødevarer til Venezuela har udviklet sig i årets første halvdel.

Nedenunder ses udviklingen i eksporten af bestemte fødevarer til Venezuela i første halvdel af 2016 sammenlignet med samme periode i 2015.

Fødevare Fald i pct.
Brød 94
Kød 63
Frugt 99
Fisk 87
Sukker 34

I første halvdel af 2015 brugte Venezuela ifølge Panjiva 21 mio. dollars på at importere frugt, mens tallet i 2016 indtil videre er på 159.000 dollars.

»Venezuelanerne kan ikke købe brød og kød. Det eneste, man rigtigt kan få, er korn. Kun det mest basale,« siger Chris Rogers, analytiker i Panjiva, til CNN.

Tallene fra Panjiva bekræfter blot, at det ikke er for sjov, at FN's generalsekretær Ban Ki-Moon har kaldt situationen i Venezuela for en »humanitær krise«.

Venezuela er et land under et ekstremt økonomisk pres og har to år i træk modtaget titlen som verdens mest elendige økonomi af Bloomberg.

Den dystre situation er resultatet af en økonomi, hvor 96 pct. af landets eksportindtægter stammer fra olie. Venezuela er et af verdens mest olierige lande, og da olie stadig var guld, valgte man at importere varer i stor stil frem for selv at producere dem.

Men olieprisernes fald er gået ud over evnen til at importere. Læg dertil en inflation, som ventes at nå over 700 pct. i år, og en statslig priskontrol, som betyder, at fødevarepriserne er så lave, at det ikke kan betale sig at være lokal producent.

Samtidig har Venezuela i 2016 haft verdens værste aktiemarked. Så på mange parametre må man bare konstatere, at Venezuela er et land i knæ.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.