Elon Musk rammer notorisk forkert i Tesla-udmeldinger
Elon Musks meldinger om Teslas udvikling rammer ofte skævt, viser en analyse. De mange fejlskud har ført til bekymring blandt analytikere.
Det har ikke skortet på vilde meldinger fra Elon Musk, direktør for Tesla Motors – for eksempel da han i 2011 fremlagde en plan om at lancere en ny bilmodel hvert år i tre år.
Men der er efterhånden ikke så meget grund til at tage Musks forudsigelser for pålydende, for mange af dem viser sig efterfølgende ikke at holde. Det skriver Wall Street Journal, som har set på de mange meldinger og tjekket, om de holdt stik.
I løbet af fem år har Elon Musk mere end tyve gange lovet noget, som ikke blev til virkelighed. Ti gange blev en deadline overskredet, i gennemsnit med mere end et år.
Målet om at have både en Model S, en Model X og en Model 3 til salg inden udgangen af 2014 var for eksempel ret langt fra virkeligheden. Mens Model S blev klar til tiden, blev SUV-modellen Model X næsten to år forsinket, mens Model 3 foreløbigt kun er blevet præsenteret og ikke sat i produktionen endnu. Ifølge de seneste meldinger fra Tesla og Elon Musk kan det ende med en forsinkelse på mindst to et halvt år.
Model 3 er Teslas ’folkevogn’, en billigere model, der skal bringe elbiler ud til de brede masser, med en pris på 35.000 dollars, altså en tredjedel af hvad Model S kostede, da den kom på gaden. Men skal Tesla tjene penge på Model 3 kræver det stordriftsfordele, og derfor har der også været fokus på, om Tesla kunne skrue produktionen i vejret hurtigt nok.
Heller ikke her har Elon Musk været forsigtig med sine udmeldinger. Et mål om at have solgt 500.000 biler blev rykket frem fra 2020 til 2018, og målet for 2020 blev i stedet at have solgt én million biler. I andet kvartal af 2016 producerede Tesla 29.190 biler, hvilket svarer til cirka 117.000 biler om året. Tilsammen er der solgt cirka 140.000 biler siden 2008.
De mange over-optimistiske meldinger om fremtiden for det børsnoterede selskab har fået analytikere i USA til at rynke brynene. Colin Langan fra UBS Investment Research kalder for eksempel produktionmålene for ’latterligt aggresive’.
Wall Street Journal stiller også spørgsmålstegn ved, om Elon Musk er i god tro, når han kommer med de ikke altid lige realistiske bud på fremtiden. Kommer han med meldinger til markedet, som bevidst er for optimistiske, kan det nemlig være problematisk, og det kan ledelsen blive holdt ansvarlig for.
Elon Musk selv siger, at han ikke melder mål ud, som han ved ikke kan nås.
»For at få et godt resultat, må vi stræbe efter et fantastisk resultat,« siger han til avisen.