Morgenkommentaren: Er Novo Nordisk den faldende aktiekniv?
Det er god investeringslatin at undgå de faldende aktieknive, som ofte kommer når et selskab skuffer og analytikere nedjusterer deres indtjeningsforventninger.
Spørgsmålet er om Novo Nordisk har mistet sin ikonstatus og investeringsdyd eller om rundbarberingen af tæt på 150 mia. kr. i markedsværdi - ud fra en alt i alt mindre nedjustering - er en købsmulighed?
Det er ikke hverdagskost, at et dansk børsnoteret selskab mister 150 mia. kr. i markedsværdi. Ikke desto mindre er det hvad investorerne i Novo Nordisk har måtte bide i sig siden Novo Nordisk aflagde halvårsregnskab den 5/8.
Nedturens alibi er - eller burde være - kendt stof for investorerne. Nedjustering af forventningerne til væksten i omsætningen i kombination med en høj prisfastsættelse, giver sammen med indrømmelsen af at Novo Nordisk ikke er prisimmune overfor udviklingen i USA - i lighed med konkurrenterne - alvorlige kursmæssige tømmermænd.
Der findes ingen aktielov, men det er tæt på. Når et selskab skuffer og analytikerne nedjusterer indtjeningsforventningerne, sætter det gang i en lavine.
Faldende forventninger og nedjustering af anbefaling og kursmål, trykker aktien nedad. Faktisk er udviklingen i indtjeningsforventningerne, op såvel som ned, kort- og langsigtet den væsentligste aktiedeterminant at holde øje med.
”Køb” de selskaber som løbende opjusterer – næsten uanset prisen og ”sælg” de selskaber som gør det modsatte, er gode investeringstommelfingerregler. Det gode spørgsmål er om nedjusteringen er en enlig svale eller begyndelsen til mere varige udfordringer?
At dømme efter kursudviklingen, kunne man få indtrykket af, at Novo Nordisk ikke blot er an- og vingeskudt, men varigt skadet. Det er kun en del af sandheden. Nedjusteringen var trods alt moderat og handler mere og mest om at tilpasse afkastmulighederne til den nye virkelighed og få pillet selskabet ned fra sin piedestal.
Som et plaster på såret (og ikke mindst fordi Novo Nordisk opjusterede forventningerne til pengestrømmene fra driften), udbetalte Novo Nordisk ekstraordinært 3 kr. i udbytte til de investorer, som var aktionærer i sidste uge. På kort sigt var det nok opløftende, men ikke i så stort et omfang, at det nævneværdigt kunne formilde investorerne.
Det er nemt at finde de dårlige, men der er, trods alt, flere gode årsager til at Novo Nordisk langsigtet fortsat kan være en fast bestanddel i succesrige aktieporteføljer.
Der kommer bump på vejen, og 2016 vil ikke blive husket som et af de gode år for Novo Nordisk. Samtidig skal investorerne moderere deres afkastforventninger for de kommende år.
Når det er gjort, og aktietavlen er vasket ren, er det mest sandsynlige, at et markedsværditab på 150 mia. efter en alt i alt mindre negativ justering ikke er begyndelsen til noget værre for Novo Nordisk.
De er stadig diabetesmarkedslederen, og om et par år vil andre områder, i større omfang end det er tilfældet i dag, kunne supplere indtjeningen fra sukkersyge. Det er muligt men mindre realistisk, at Novo Nordisk aktien har fået diabetes og bliver til en af de knive som borer sig igennem investorernes afkast.