Investor

Analytikere før Nordens regnskab: Produkttank kan også blive presset

Artiklens øverste billede
PR-foto: Norden

Når Norden fremlægger sit regnskab for andet kvartal torsdag, er det med meget lave forventninger fra analytikernes side til, hvordan rederiet har klaret sig i april, maj og juni.

Omsætningen ventes af analytikerne at være faldet med 114,1 mio. dollar til 309,5 mio. dollar, mens driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBIT, ventes at blive på minus 36 mio. dollar mod plus 35,8 mio. dollar i samme kvartal sidste år. Det viser en rundspørge foretaget af Ritzau Estimates.

I forvejen er der en nedadgående kurve for Norden, der de seneste mange kvartaler har været presset af lave rater på tørlastmarkedet.

I august ligger tørlastraterne på omkring 650 point - målt på Baltic Dry-tørlastindekset - mod op over 1.200 point 12 måneder tidligere, efter de i januar dog var dykket ned til under rekordlave 300 point.

Men rederiet har formået at holde skindet på næsen på grund af gode markedsforhold for dets andet forretningsben inden for produkttankmarkedet. Men også her kan Norden nu muligvis være på vej ind i modvind.

Fragtraterne for en MR-produkttanker ligger i andet kvartal i år omkring 12.900 dollar per dag mod 21.900 dollar per dag i samme kvartal sidst år. Andet kvartal 2015 var imidlertid også et exceptionelt godt år.

- Udviklingen i produkttankmarkedet har været lidt svagere i andet kvartal end specielt i 2015. Så det bliver spændende at se, hvordan Norden har leveret på den side, påpeger Øystein Dalby, analytiker i Pareto Securities, over for Ritzau Finans.

For den hårdt pressede tørlastdivision venter analytikerne et EBIT-underskud på 41 mio. dollar mod et overskud på 5,6 mio. dollar i andet kvartal 2015. Og samtidig spår analytikerkorpset, at EBIT-resultatet for produkttank falder til 7 mio. dollar mod 32,9 mio. dollar i tilsvarende periode sidste år.

- Især i fjord var tørlast en katastrofe, og der hjalp produkttank vældig meget. Det kommer det ikke til at gøre i lige så høj grad nu. Og det bliver derfor interessant at høre deres vurdering af produkttank på kort sigt. For på kort sigt ser heller ikke det marked umiddelbart så godt ud, vurderer Øystein Dalby.

At Norden kommer skidt ud af årets andet kvartal er Øystein Dalby ikke i tvivl om. Han vil i regnskabet derfor i høj grad se efter nyt om forventningerne til regnskabsåret.

- Der er stor usikkerhed, forventningerne er lave, og resultaterne kommer sikkert til at være svage de kommende tre kvartaler. Derfor vil der blive holdt øje med deres kommentarer i forbindelse med regnskabet om, hvorvidt de vil foretage nogen større greb. Men det tror jeg egentlig ikke, siger Pareto Securities' analytiker.

Nordens forventning for driftsindtjeningen på EBIT-niveau for 2016 ligger på nuværende tidspunkt på mellem minus 45 og plus 45 mio. dollar.

- Spørgsmålet er, om de fastholder den, pointerer Øystein Dalby.

Shipping-analytikeren vil også holde øje med, om rederiet har øget eller reduceret sin eksponering i såvel tørlast- som produkttanksforretningen.

Norden lancerede i tredje kvartal 2015 en strategi kaldet Focus & Simplicity, som skal sikre rederiet markedslederskab inden for tørlastsegmenterne Supramax og Panamax.

Som led i strategien har Norden i løbet af andet kvartal solgt fire Handysize tørlastskibe til en værdi af 18 mio. dollar og fire Post-Panamax-skibe, som medførte et regnskabsmæssigt tab på i alt 16 mio. dollar.

- Jeg tror, at de har foretaget de handler, de skal. Det virker som om, de er på er ret kurs, vurderer Øystein Dalby.

- Men det kan være, at der kommer meldinger om, at de vil købe skibe, mens der er et presset tørlastmarked. Omvendt kan det også tænkes, at de vil prøve at udsætte nogle nybygninger. Det har de allerede gjort, uddyber han.

Fem af ni skibe, som Norden har bestilt, skal leveres inden 2017.

- 2017 ser ikke ud til at blive et kanon år for tørlast, og det tror jeg heller ikke, at Norden vurderer, spekulerer Øystein Dalby.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.