Investor

Amerikanske udsigter kommer i fokus, når Vestas afslører regnskab

Artiklens øverste billede
Foto: Martin Lehmann

Der er forventninger om pæne tal fra Vestas i forbindelse med torsdagens regnskabsrapportering, hvor analytikerne blandt andet vil holde nøje øje med, hvad selskabet siger om ordreudsigterne på det amerikanske vindmøllemarked.

Der er ikke forventninger om, at Vestas vil pille ved forventningerne til hele året allerede i forbindelse med halvårsregnskabet, men regnskabet skulle gerne vise, at selskabet er godt på vej til at ramme over de senest udmeldte minimumsmål.

- Jeg forventer, at vi kommer til at se et solidt resultat for andet kvartal og et stigende aktivitetsniveau sammenlignet med første kvartal, som traditionelt er et svagt kvartal, siger aktieanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Hun regner med, at Vestas i kvartalet har overleveret møller med en samlet kapacitet på 1.763 megawatt.

- Det burde så også gøre, at vi kommer til at se en pæn EBIT-margin i kvartalet i størrelsesordenen 9,8 pct. Så et stærkt resultat, som bekræfter, at de er godt på vej til at levere på helårsforventningerne både på omsætning og EBIT-margin, uddyber Janne Vincent Kjær.

Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates er konsensus blandt analytikerne en stigning i omsætningen til 2.032 mio. euro i andet kvartal fra 1.749 mio. euro i samme periode sidste år, mens EBIT-marginen ventes at være steget til 9,7 pct. fra 8,3 pct.

Vestas har for hele 2016 meldt forventninger ud om en omsætning på minimum 9 mia. euro, en overskudsgrad på minimum 11 pct. før særlige poster, samt positive frie pengestrømme på minimum 600 mio. euro. Det er tal, som aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank venter vil kunne blive opjusteret senere på året.

- Vi venter en opjustering fra Vestas i år. Vi er lidt mere tilbageholdne med skråsikkert at forvente, at den kommer nu. Sæsonfordelingen i Vestas' forretning indikerer, at langt den største andel af omsætning og indtjening ligger i andet halvår, forklarer analytikeren.

Heller ikke hos Jyske Bank venter Janne Vincent Kjær, at der kommer en justering af prognosen i forbindelse med halvårsregnskabet.

- Jeg tror stadigvæk, at det er for tidligt, og at vi skal længere hen på året. En meget stor del af omsætningen og indtjeningen falder sidst på året, det gælder også på de frie pengestrømme, hvor jeg ser en mulighed for, at der godt kunne komme en pæn opjustering senere på året, forklarer Janne Vincent Kjær.

Hun noterer, at ordreindgangen har været stærk på det seneste, hvor der blandt andet er kommet flere store ordreannonceringer på det amerikanske marked.

- Det er sådan noget, der skal til, for at der også kommer en opjustering på de frie pengestrømme. Jeg tror stadigvæk, det er for tidligt, og der mangler også nogle ordrer ind i fjerde kvartal, som traditionelt er et stort kvartal ordremæssigt, siger Janne Vincent Kjær.

I andet kvartal har Vestas annonceret ordrer for 1.124 megawatt, men dertil skal lægges de såkaldte "uannoncerede" ordrer, hvilket ifølge konsensus blandt analytikerne ventes at bringe det samlede tal for kvartalets ordreindgang op på 1.674 megawatt.

Ved regnskabsrapporteringen vil der også blive fokuseret meget på, hvad Vestas siger om det amerikanske marked.

- Jeg vil holde øje med, hvad ordlyden er i forhold til USA. Nu har vi set, at der er kommet en række ordreannonceringer her, men jeg forventer jo, at der kommer meget mere mod slutningen af året, siger Janne Vincent Kjær.

- Så der vil jeg naturligvis gerne have dem til at gentage, at der fortsat er stor travlhed på ordresiden, og at der dermed kan forventes et godt andet halvår i forhold til ordrer i USA, uddyber hun.

Også Jacob Pedersen vil holde meget øje med meldingerne om det amerikanske marked.

- Vi ser frem til nyt fra særligt det meget vigtige amerikanske marked, hvor kunderne har travlt med at gøre projekter klar til at få den høje skatterabat (PTC) inden årets udgang. Det kan resultere i et meget stærkt ordreflow i de næste måneder, skriver Jacob Pedersen.

Der vil også være fokus på Vestas' kapitalposition, hvor der er en forventning om, at der kan blive åbnet op for et nyt aktietilbagekøb senere på året. Både Janne Vincent Kjær og Jacob Pedersen venter dog, at det er for tidligt på året for lanceringen af et nyt aktietilbagekøbsprogram.

- Vi forventer et aktietilbagekøbsprogram fra Vestas i løbet af andet halvår i takt med, at sikkerheden omkring årets pengestrømme bliver bedre. Med vores aktuelle forventninger ligner tredje kvartalsregnskabet det bedste bud på, hvornår et aktietilbagekøbsprogram opstartes, skriver Jacob Pedersen.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.