Investor

Morgenkommentaren: Er det på tide at centralbankerne slipper batonen?

Artiklens øverste billede
Jes Asmussen er cheføkonom i Handelsbanken.

Som økonom er det svært ikke at have en vis bekymret mine i disse tider.

Det globale økonomiske opsving udvikler sig i sneglefart, og der er på globalt plan stadig alt for meget gæld, et misforhold mellem opsparing og investeringer samt for megen tiltro til, at stigende aktivpriser kan skabe grundlaget for en bæredygtig højere økonomisk vækst. Problemet er, at der er et stort strukturelt aspekt i vores aktuelle økonomiske udfordringer og alligevel søger vi løsninger med en medicin, der grundlæggende set er rettet mod at kurere cykliske sygdomme.

I en ’normal’ konjunkturnedgang, sænkes renterne for at skabe fornyet kreditvækst, men i en verden med alt for megen gæld er øget låntagning ikke, hvad der er behov for.

Det er rigtigt, at de meget lave renter har gjort det nemmere at leve med den høje gæld, men det er også blevet mere og mere tydeligt at det marginale afkast af den seneste tids lempelser er faldende. Endvidere har vi endnu ikke et fuldt overblik over konsekvenserne af de mulige finansielle skævvridninger som de ekstreme tiltag fra centralbankerne skaber.

Det kan endda ikke udelukkes, at den ekstreme pengepolitik endda er medvirkende til at forstærke det aktuelle lavvækstklima. I teorien burde lave renter føre til øget forbrug og ikke mindst produktive investeringer, der løfter det økonomiske vækstpotentiale. Men når centralbankerne med deres ekstreme pengepolitik bliver ved med signalere, at økonomien er i en horribel tilstand, hvorfor skulle private virksomheder så være villige til at påtage sig risiko med investeringer i et øget kapitalapparat?

Virksomhederne har været glade nok for at låne penge til aktietilbagekøb eller til virksomhedsopkøb, hvilket har skubbet aktivpriserne i vejret. Det gør det svært at argumentere for, at det er låneomkostningerne der holder de produktive investeringer tilbage, men at problemerne må ligger dybere end dette. Giver det på den baggrund mening at fortsætte med at drive renterne længere ned i negativt territorium?

Konklusionen er, at endnu lavere renter eller endnu flere opkøb af obligationer nok ikke løser dårligdommene i den globale økonomi. Først når vi erkender, at pengepolitikken har nået grænserne for sin praktiske effektivitet og i stedet begynder at tage fat på mere overordnede strukturelle reformer - uanset hvor svære de er at implementere samt at det tager tid før de har effekt - kan vi formentlig begynde at se med mindre bekymrede miner på fremtiden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.