- Opdateret 24/08/2016 kl. 13:55
13 billioner dollars lægger pres på toppolitikere for at "redde" klimaet
En sammenslutning af 130 institutionelle investorer med 13 billioner dollars under forvaltning opfordrer G20-landende til at handle på klimamål.
Det er ikke kun klimafanatikere, som opfordrer verdens ledere til at handle i forhold til den aftale, den såkaldte Paris Agreement, som blev indgået på klimatopmødet COP 21 i Paris i 2015. Opfordringen kommer nu også fra flere af verdens store investorer, der sidder på enorme pengetanke.
En sammenslutning af 130 institutionelle investorer med 13 billioner dollars under forvaltning har sendt et åbent brev til lederne i G20-landene, hvor de store investorer bl.a. opfordrer til, at verdens ledere tilslutter sig aftalen fra COP 21 i løbet af i år.
»Paris Agreement giver investorerne et klart signal om, at overgangen til en økonomi baseret på grøn energi og lavt CO2-udslip er uundgåelig og allerede undervejs. Regeringerne har et ansvar i forhold til at samarbejde med den private sektor for at sikre, at denne overgang sker hurtigt nok til at sætte gang i de betydelige investeringer, der kræves for at nå målsætningen i Paris Agreement,« står der i det åbne brev.
Aftalen, der blev indgået i Paris, indeholder bl.a. en målsætning om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader celsius, og derudover en opfordring til handling, så temperaturstigningen bliver begrænset til 1,5 grader celsius. Aftalen vil træde i kraft, når 55 lande, der står for mindst 55 pct. af den globale udledning af drivhusgasser, har tilsluttet sig aftalen.
Udover opfordringen til lederne i G20-landene om, at de bør tilslutte sig aftalen fra Paris i løbet af i år, indeholder det åbne brev også en anbefaling om, at toppolitikerne implementerer den såkaldte Global Investor Statement on Climate Change, som bl.a. indeholder et forslag om, at man skal fastsætte en pris på CO2-udledning, og at man skal støtte innovation og udviklingen inden for teknologier med lav udledning af CO2.
Blandt underskriverne af de åbne brev finder man danske pensionsselskaber og kapitalforvaltere som ATP, Danske Bank Asset Management, PKA og PensionDanmark.
»Det er et stærkt signal, at så mange investorer er gået sammen om den her opfordring. Vi har længe kunnet se, at pengene er der hos de private investorer, og derfor har der i visse tilfælde været stor trængsel om investeringsmulighederne inden for vedvarende energi. For PensionDanmark handler det om at videreføre den række af investeringer, vi har lavet i bl.a. havvind, bionasse og transmission. Derfor er det vigtigt for os som investor, at landene følger op på Paris-aftalen og bliver inspireret af de gode projekter, der allerede er gennemført eller under opførelse,« siger Jens Christian Stougaard, der er direktør i PensionDanmark.