Investor

Morgenkommentaren: Amazon.com – en global vinder

Artiklens øverste billede
Morten Springborg, global temaspecialist, Carnegie Asset Management. Pr-foto: Carnegie Asset Management

Amazon drager fordel af to sekulære væksttemaer – onlinehandel og ”Cloud Computing”. Det er ikke usandsynligt, at Amazon målt på markedsværdi om få år bliver verdens største selskab.

Hvorfor er aktien interessant nu…? Amazon-effekten!

Svage første kvartalsregnskaber fra særligt tøjbutikker, hvor blandt andet stormagasinet Macy’s faldt 15 pct. på én dag, blev af mange tolket som en generel svaghed blandt de amerikanske forbrugere.

Den underliggende årsag er efter vores opfattelse en anden. Skiftet til og accelerationen af onlinehandel blev tydeliggjort, og ”Amazon-effekten” er nu en tsunami, der skyller ind over alverdens traditionelle handelsplatforme. Vi har de senere år set forretningsmodeller blive ødelagt, da det er svært at tilpasse en fysisk lokal butik til en ny global virkelighed, hvor konkurrenten hedder Amazon.

Ser vi på virksomheder som Macy’s og Nordstrom, har de alene de seneste 12 måneder mistet ca. 50 pct. af deres markedsværdi. Vi tror, at dette skyldes "Amazon-effekten". Amazon er i dag den næststørste tøjleverandør med 7 pct. af det amerikanske beklædningsmarked. I 2005 havde amerikanske varehuse en markedsandel på 26 pct. på tøjmarkedet.

I dag er dette 11 pct., og vi tror den falder til 7 pct. i 2020. Omvendt tror vi, at Amazon med deres investeringer i flere distributionscentre og logistiskoptimering inden for tøj kan nå en markedsandel på ca. 20 pct. 

Abonnementer skaber medvind

I Amazon skabes loyaliteten gennem abonnementer. Abonnementet Amazon Prime koster 99 dollar årligt – men selve værdien er langt højere. Abonnementet er en vækstplatform, der øger kundernes incitament til at bruge penge via Amazon. Endelig tilbydes abonnementskunder adgang til mange andre tjenester i Amazons netværk som f.eks. bøger, film, musik og ubegrænset fotoopbevaring.

Amazon Prime-abonnenter bruger i gennemsnit 2.400 dollar årligt på Amazon. De kunder, der ikke er abonnenter, bruger ca. 350 dollar årligt. Dette understreger indtjeningskraften i abonnementet. I 2015 havde Amazon ca. 44 mio. husstande med abonnementer i USA, et tal vi tror vil vokse betydeligt de kommende år.

Markedsleder i cloud-tjenester

Amazon er den klare markedsleder inden for ”cloud”-tjenester – større end Azure (Microsoft) og Google tilsammen. Det er sandsynligt, at Amazon Web Services (AWS) vil vokse 50 pct. næste år og bidrage med 55 pct. til Amazons samlede driftsindtægter. Derfor er AWS en vigtig drivkraft for Amazons samlede rentabilitet.

Amazons introduktion af deres cloud-produkt i 2006 markerede begyndelsen på et stort skifte i markedet for computerteknologi til erhvervssegmentet, der giver selskaberne en billigere og mere fleksibel it-infrastruktur. Amazon har i dag over en million kunder på verdensplan – alt fra små start-up virksomheder til de største multinationale virksomheder som f.eks. GE, Pfizer, Airbnb, den amerikanske regering og CIA.

En langsigtet vinder

Vi ser Amazon som den strukturelle vinder på den globale e-handelsplads. I 2015 tog Amazon hele 23 pct. af den samlede vækst i amerikansk detailhandel og ca. halvdelen af væksten i e-handel i USA. Vi tror, at e-handel vil fortsætte med at udgøre en større andel af detailsalget, der i 2016 er omkring 9 pct. i USA, Tyskland og Canada.

Den største risiko ved en investering i Amazon er den umiddelbart høje prisfastsættelse af aktien, der er på næsten 50 gange den forventede indtjening i 2017. Vi ser dog høj salgsvækst i mange år, hvilket kan føre til endnu højere indtjeningsvækst i takt med, at investeringerne som andel af salget falder. Amazon er de absolut førende i en industri, hvor de store bare bliver større, da nytilkomne har svært ved at konkurrere mod Amazons veletablerede stordriftsfordele.

Carnegie Worldwide er investeret i Amazon.com.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.