Morgenkommentaren: Derfor lytter verden ekstra godt efter kl. 16 i dag
Denne uge har budt på et par interessante europæiske aktivitetsindikatorer. Men det er nok USA, der løber med opmærksomheden, når FED-chefen holder tale i eftermiddag.
Når FED-chef Janet Yellen fredag eftermiddag kl. 16.00 dansk tid holder tale på det pengepolitiske symposium i Jackson Hole, Wyoming, vil finansverden lytte meget opmærksomt.
Dels har taler på netop Jackson Hole før været skelsættende for den amerikanske pengepolitik, og set i det lys er der meget store forventninger til talen. Dels kan eftermiddagens tale måske give svaret på et af de spørgsmål, der p.t. fylder mest på det finansielle marked - hvornår kommer den næste amerikanske renteforhøjelse.
Hvordan talen bliver udlagt, vil blandt andet afhænge af, hvor ”dataafhængige” FED indikeres at være, og i hvor positive vendinger Janet Yellen omtaler de seneste data fra USA - herunder specielt sidste måneds meget positive arbejdsmarkedsrapport og betydningen af den.
På europæisk plan viste denne uges foreløbige august PMI (Purchasing Managers Index) for Frankrig, Tyskland, at industrien holdt kadencen, mens servicesektoren nyder godt af både faldende arbejdsløshed/stigende disponible lønninger og et forbedret forretningsklima.
Der er tale om et såkaldt ”flash estimat”, hvilket vil sige en foreløbig måling af Frankrig og Tyskland og et estimeret bud på hele Eurozonen. Tallene fastholder umiddelbart indtrykket af en Europæisk økonomi i flere tempi, der dog IKKE har lidt voldsomt overlast af den britiske Brexit-beslutning.
Modsat skuffede Ifo-barometer fra Tyskland - en af de mest gennemgribende konjunkturmålinger i Europa baseret på undersøgelse blandt godt 7.000 virksomheder.
Det tyske Ifo-barometret faldt fra 108,3 til 106,2, og faldet var lige stort i begge underkomponenter – aktuelt og forventninger.
Den aktuelle aktivitetsvurdering faldt fra 114,8 til 112,8, og vurderingen af fremtiden faldt fra 102,1 til 100,1.
Det var negativt i sig selv, at begge underindeks faldt, men det mest negative markedsmæssigt var dog, at der på forhånd var forventet fremgang i begge underkomponenter!
Ifo-tallet vil uden tvivl blive modtaget af ECB med en vis bekymring, inden de mødes til næste pengepolitiske møde 8. september.
På rentemødet 8. september vil ECB have nye estimater for den europæiske økonomi til rådighed. Det vil sige det makroøkonomiske grundlag for de beslutninger, der træffes. De seneste tal for inflation, vækst og ledende indikatorer i Eurozonen tyder dog ikke på, at der kommer væsentlige justeringer af makroforventningerne, hvilket indikerer uforandret pengepolitik.
Det kan dog ikke udelukkes, at de svage Ifo-tal medfører, at ECB løsner lidt på retorikken omkring mulige fremtidige lempelser.