Nordens bedste investeringsboss: Om et par år kan det blive »rigtig alvorligt« for verdensøkonomien
Den nuværende udvikling på de finansielle markeder kan komme til at give væsentlige dønninger kort efter 2017, spår Nordens bedste investeringsdirektør.
De finansielle markeder er en boble, der brister på et tidspunkt, har noget af snakken lydt i 2016.
Renterne er på rekordlave niveauer, centralbankerne pumper billioner ud i opkøb af obligationer, og investorerne har søgt mod sikre havne som sjældent set.
Samtidig har frygten for et økonomisk kollaps også taget fat i de finansielle markeder i løbet af året.
Henrik Olejasz Larsen, der er investeringsdirektør i Sampension og i foråret blev kåret til Nordens bedste af sin slags, frygter da også for verdensøkonomien på den lidt længere bane.
»Jeg ser et scenarie for mig, som vil være rigtigt alvorligt for aktiemarkederne. Gamle økonomiske principper holder stadig, og på et tidspunkt passer udbud og efterspørgsel bare ikke sammen længere,« siger han.
Ingen inflation, ekstremt lave renter og reallønsfremgang til lønmodtagere kan få det til at ramle, mener Henrik Olejasz Larsen.
»Om et par år, kort efter 2017 måske, vil der være et behov for at stramme økonomien til, og det kan ramme virksomhederne på en grim måde. Finansieringsomkostningerne kommer til at stige, og den økonomiske vækst går ned. Det er noget, som virkelig kan give dønninger på markederne,« siger han.
Da renterne faldt gevaldigt efter brexit, var Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, ud at advare mod, at det ikke var godt.
»De ekstremt lave renter er helt grundlæggende et sygdomstegn for økonomien. De afspejler, at investorerne forventer en langvarig økonomisk krise. Selvom mange danskere glæder sig over de rekordlave renter, bør vi faktisk håbe på, at renterne kommer til at stige. Det vil nemlig signalere, at udsigterne for den globale økonomi er blevet bedre,« sagde han.