Morgenkommentaren: Nu skal politikerne på banen
Morgenkommentaren:
Cheferne for de store landes centralbanker holdt deres årlige sammentræf i Jackson Hole i USA i weekenden. Blandt resultaterne var en opfordring til de folkevalgte politikere om at gøre mere for væksten. Det kunne ligne et krav om en lempelse af finanspolitikken, altså om at bruge flere penge eller sætte skatten ned, når for eksempel den danske regering præsenterer sit finanslovsforslag i dag. Men ser man nærmere efter er det faktisk ikke helt det, de siger.
Centralbankerne kan sætte renten op og ned, og det kan påvirke væksten på kort sigt. Men i længden er det andre ting, der afgør, hvor rige vi er. Det handler om, hvor meget vi arbejder, og hvor meget vi producerer, når vi arbejder – det, der også kaldes økonomiens strukturer. Vi kan blive rigere ved at få folk ind på arbejdsmarkedet, og ved at blive mere produktive. Produktivitet afhænger mange ting, fra infrastruktur til uddannelse til skattesystem til ordentlighed i den offentlige forvaltning.
Især Den Europæiske Centralbank kritiserer Europas politikere for ikke at gøre noget ved kontinentets massive strukturproblemer. Alt for mange står uden for arbejdsmarkedet, og produktivitetsvæksten er næsten gået i stå. Det kræver reformer. Lignende toner lyder fra centralbankerne i USA og Japan.
Janet Yellen fra USA’s centralbank er dog også kritisk overfor, at finanspolitikken ligefrem blev strammet i USA, mens krisen langtfra var forbi. Hun taler for, at der i fremtidige kriser skal være plads til, at offentlige udgifter kan få lov til at virke stabiliserende. Men der er ikke noget i hendes tale, der tyder på, at hun vil have ufinansierede skattelettelser eller udgifter i USA nu.
Det hænger sammen med, at USA faktisk er dybt inde i et opsving, hvor beskæftigelsen er steget kraftigt, og nærmer sig sit normale niveau. Også Europa og Japan har haft betydelig fremgang i beskæftigelsen siden krisen, og det er ikke længere oplagt, at der er brug for yderligere stimulans til økonomien. BNP-væksten er godt nok meget skuffende i hele verden, men det er altså et strukturproblem, som skal løses med reformer, lyder analysen.