Investor

Morgenkommentaren: »Her er så stille nu…«

Artiklens øverste billede
Ib Fredslund Madsen, chefstrateg, Jyske Bank

Sådan lyder første linje i Sebastians sang fra 1981, som Lis Sørensen har gjort kendt.

Sangens titel er ”Stille før storm”, og kigger man på udsvingene på både aktie- og obligationsmarkedet efter det initiale Brexit-chok i slutningen af juni, så har der været usædvanligt stille, og spørgsmålet er så om det er stilhed før storm?

Vi tror det ikke, men derfor er alt ikke godt.

Prøver man at måle, hvor ”vindstille” der har været på fx det amerikanske aktiemarked, så er S&P 500 lige kommet ud af den mest rolige 30-dages periode i de sidste 20 år. De sommertynde markeder bærer selvfølgelig en del af skylden, men også den meget lempelige centralbankpolitik globalt har været med til at drive udsvingene ned på markedet. Storbritanniens afstemning 23/6, hvor de stemte sig ud af EU sendte initialt chokbølger gennem finansmarkederne og fik mange til lukke deres positioner ned, og en del er ikke blevet åbnet igen.

Endvidere har nøgletallene indtil videre (uden for UK) ikke vist de store negative konsekvenser, samtidig med at markedsforventningerne til yderligere centralbankstimulanser er ganske høje. Derfor har aktiemarkedet også klaret sig pænt efter Brexit-afstemningen fordi troen på centralbankerne som evige krisebekæmpere er stor på finansmarkederne.

Faktisk har man tidligere kunnet observere et mønster, hvor

1) Den amerikanske centralbank (Fed) truer med renteforhøjelser

2) De finansielle markeder reagerer med uro og økonomien svækkes

3) Fed trækker truslen tilbage

4) Uroen aftager og økonomien får det bedre. Det virker næsten til, at troen på centralbankerne er blevet så udtalt, at markederne helt afskriver risikoen for uro på finansmarkederne.

Det er der, hvor man kan blive nervøs for at markederne er blevet for afslappede mht. at centralbankerne kan sørge for evig ro. Tidligere perioder med lave udsving på markederne har vi fx set i foråret 2011, hvor USA efterfølgende mistede sin top AAA-rating og, et andet eksempel er i januar 2007, nogle få måneder før Bear Stearns kollaps indvarslede Finanskrisen. Så overdreven stilhed på markederne kan være ildevarslende. Vi tror dog ikke, at der nødvendigvis er nogen stor storm på vej til finansmarkederne.  

Opsvinget efter Finanskrisen har været usædvanlig moderat, og derfor står vi heller ikke over for en normal rentestigningscyklus i USA. Man kan sagtens argumentere for, at rentestigningerne kommer i et meget afdæmpet tempo med større pauser imellem, og at slutrenteniveauet er væsentlig lavere end tidligere. Ser man på de aktuelle niveauer for renterne i USA, har markederne også tilsluttet sig den holdning.

Men potentialet i aktiemarkedet (specielt i USA) vurderer vi alligevel er begrænset i øjeblikket.

En større bekymring end de lave udsving for os er snarere, at især de amerikanske aktier er blevet dyrt prisfastsat. Det kunne retfærdiggøres, hvis vi forventede, at indtjeningen i de amerikanske virksomheder stod overfor kraftig stigning. Vi har lige lagt 2. kvartals regnskaber bag os i USA, og de viste endnu en negativ vækst i indtjeningen.

Med udsigt til højere lønstigninger og en stærkere dollar er det svært at se indtjeningen tage fart. Den skuffelse kan betyde, at aktiekursen foreløbig er kommet lidt for højt op.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.