Investor

Morgenkommentaren: Er Greenbacken på vej op igen?

Artiklens øverste billede
Anders Schelde er investeringsdirektør i Nordea Liv & Pension.

Aktiemarkedet i USA er stort og effektivt og fylder helt op imod 60 pct. i ledende globale aktieindeks. Amerikanske aktier fylder derfor også meget i mange danske investeringsporteføljer, og udviklingen i dollaren er bestemmende for afkastet målt i kroner. Og når de finansielle bølger går højt, søger investorerne ofte en sikker havn i den amerikanske dollar - Greenbacken.

Over de seneste 45 år har afkast på MSCI Verdensindeks målt i lokal valuta i gennemsnit været ca. 10 pct. om året, og i danske kroner ca. 11 pct. Den beskedne forskel skyldes, at udsving i valutaer på langt sigt udjævnes. På den korte bane kan valutaudsving imidlertid have stor effekt. Siden starten af 2015 har MSCI Verdensindekset således givet et samlet afkast på 16 pct. i lokal valuta, mens det målt i kroner har været på hele 33 pct. Det skyldes især en markant styrkelse af dollaren. Men nu er markederne i tvivl og har igennem nogen tid haft en stabil holdning til dollar uden store udsving. Så hvor er dollaren på vej hen?

Her skal man først og fremmest se på pengepolitikken. De fleste store centralbanker lemper pengepolitisk for at støtte den svage vækst. Men det gør den amerikanske Federal Reserve (FED) ikke, og det vil styrke dollaren, hvis USA alene hæver renten. Markedet er i tvivl om, hvor hurtigt det kan ske, men flere FED-direktører har slået fast, at retningen nu er op.

Den økonomiske konjunktur er moden i USA, mens der i emerging markets er tegn på stigende aktivitet. Kombineret med begrænset globalt inflationspres, som dog er stigende i USA, er der ikke entydig påvirkning på dollar fra økonomien.

Med bl.a. præsidentvalget forude er det politiske billede i USA uklart. Men politiske yderfløje er i fremmarch verden over, og der er behov for at få gang i vækst og beskæftigelse. Finanspolitikken kunne derfor være en positiv joker for dollaren i 2017, når Clinton formentlig er valgt som præsident.

Endelig er der det politiske risikobarometer. Med mindre Trump vinder præsidentvalget, så er de geopolitiske risici primært koncentreret uden for USA: efterdønninger af Brexit, mulig regeringskrise i Italien, Syrien og flygtningepresset på Europa, konflikten i Ukraine, en lurende krise i det Sydkinesiske hav…  Blusser nogle af disse kriser op, vil det sandsynligvis ramme Europa hårdere end USA, og det kan styrke dollaren - den mere sikre havn.

Alt i alt ser det ud til at bygge op til et nyt boost til Greenbacken og dermed afkastet på amerikanske investeringer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.