Investor

Morgenkommentaren: Høje aktieafkast kræver tro på at nisser findes

Artiklens øverste billede
Per Hansen er investeringsøkonom i Nordnet.

Der er mange grunde til, at aktierne de kommende år vil komme til at give afkast, som ligger under det historiske gennemsnit. Er investorerne klar og tilstrækkelig godt forberedte på det?

2016 bliver ikke noget fremragende aktieår. Med mindre investorerne har købt aktier i eksempelvis Brasilien og Rusland, som har givet solide to-cifrede procentvise stigninger. Mest af alt på en billig baggrund og med meget store nedture de seneste år i alt for frisk erindring og som alibi. Store nedture medfører ikke sjældent investorkapitulation, og det er mest af alt det, som har begunstiget de risikovillige.

Siden finanskrisen har prisen på penge været tæt på eller endda som nu, under 0. Hvis man kun måler finanskrisen som tiden med de ekstraordinært lave renter, kan vi stadig ikke for alvor hævde, at vi er kommet ud af den.

En betydelig del af de stigende aktiemarkeder kan tilskrives de lave og faldende renter.

Investeringspengene skal placeres og i takt med de fortsat faldende renter, er de forventede fremtidige afkast på rentebærende fordringer, med lav risiko, meget små. Hvis rentefald har været hovedbidragyderen til de stigende aktiemarkeder, kan man med god grund spørge sig selv hvordan udviklingen bliver, når renterne igen skal til at stige?

Når en hård og langvarig nedtur lakker mod enden, kan investorerne vejre det. Normalt har det betydet, at 6-9 måneder før det blev tydeligt i nøgletallene, at bedre tider var på vej, er rentekurven stejlet. Men det er ikke sket og økonomien staller mere end den stejler. Vi mangler stigende vækstforventninger i økonomi, indtjening og inflation for at kunne have en mere sikker fornemmelse for at der efter mange mørke vækstår kommer lys for enden af tunnellen.

Renterne er ikke på vej op fordi væksten buldrer frem, men derimod snarere fordi den amerikanske centralbank er ved at løbe tør for undskyldninger for at holde den lav. Bevares, beskæftigelsen er gået op og arbejdsløsheden er under 5 %. Det har dog ikke afstedkommet noget lønpres. Bl.a. fordi en del af beskæftigelsen sker med deltidsansatte, som gerne vil arbejde, hvis der er tilstrækkelig med arbejde.

Siden finanskrisen har pengepolitikken været på overarbejde og skiftevis skulle holde hånden under og drive økonomien. De strukturelle reformer har politikerne desværre kun i mindre omfang gjort brug af.

Resultatet er, at vi ikke har brugt nedturen til at få skabt det rette afsæt til en konjunkturbåren optursraket. Rentefaldende er ved vejs ende og moderate stigninger vil være realistiske de kommende år. Ikke fordi økonomien markant vækstaccelerer, men bl.a. fordi varige perioder med en meget lav pris på penge, skaber aktivbobler, som ikke er ønskværdige. I USA tripper udvalgte centralbankmedlemmer for at hæve prisen på penge.

I et scenarie hvor økonomien ikke sprudler og renterne ikke stiger på grund af markant øget vækst, men fordi prisen på penge ikke i al evighed kan være tæt på 0, er udsigterne til at aktieinvestorerne i det gennemsnitlige tilfælde kan få høje afkast, når udgangspunktet er ganske høje prisfastsættelser, ikke imponerende. Det kræver vist næsten, at man tror på at nisserne findes.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.