Rusland og Saudi-Arabien leverede ny oliefuser
Energiministrene fra Rusland og Saudi-Arabien har ingen planer om at fastfryse olieproduktionen nu.
Investorernes forventninger var høje, da energiministrene fra Rusland og Saudi-Arabien på G-20-topmødet i Kina skulle fremlægge en fælles strategi i forsøget på at stabilisere de globale oliemarkeder.
Da det mandag morgen kom frem, at energiministrene skulle tale, steg olieprisen 5,5 pct. Investorerne handlede prisen op, i troen på at energiministrene ville afsløre deres planer om at fastfryse olieproduktionen. Det skete ikke., og olieprisen dykkede igen.
Det er dog ikke ensbetydende med, at olienationerne ikke vil gøre noget.
»Vi har en række værktøjer til rådighed til fælles handling,« sagde den russiske energiminister, Alexander Novak, ifølge Bloomberg.
Rygtet - om at de 12 olieeksporterende lande i oliekartellet Opec har i sinde at fastfryse olieproduktionen - har været i omløb flere gange i år.
Senest var det angiveligt Iran, der stemte forslaget ned, da landet er i gang med at optrappe sin produktion, efter at en række sanktioner mod iranerne er udløbet. Men på G20-topmødet slog energiministrene fra Rusland og Saudi-Arabien fast, at fastfrysning af produktionen er en mulighed, og det vil være landenes mest konstruktive instrument.
Men den saudiske energiminister, Khalid Al-Falih, afviste, at det ville ske nu:
»Markedet trender i den rigtige retning.«
Ifølge råvareanalytiker Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank, er det usikkert, om en fastfrysning overhovedet vil få en effekt.
»Stort set alle olieproducenter i verden producerer alt det det olie, det overhovedet kan betale sig for dem. Så hvis de bliver enige om at fastfryse produktionen, bliver de egentlig bare enige om at bevare status quo: En høj produktion og mere, end der er efterspørgsel om i øjeblikket,« siger han.
Beslutter de sig derimod for at skære i produktionen, er det en anden sag. Men det lader ikke til at være en mulighed, vurderer Jens Nærvig Pedersen.
»Det virker usandsynligt. For hver en olieproducent har brug for enhver øre, de kan tjene, på at sælge olie. Alle landene er pressede på økonomien.«
I januar var en tønde Nordsøolie nede i 27 dollars. Siden har prisen stabiliseret sig gevaldigt. Tirsdag morgen ligger prisen på 47,7 dollars.