Verdens bedste centralbankchef bringer en sidste advarsel
Raghuram G. Rajan forudså finanskrisen - nu advarer han mod en ny potentiel økonomisk katastrofe.
Raghuram G. Rajan er nu fortid som Indiens centralbankchef. Men inden han abdicerede, nåede han at bringe en hårdtslående advarsel til hele verdensøkonomien i New York Times.
Rajan, der nu vender tilbage til sit gamle job som økonomiprofessor ved University of Chicago, er forhenværende cheføkonom i Den Internationale Valutafond, han er tidligere blevet kåret som verdens bedste centralbankchef, og så blev han kendt efter finanskrisen, fordi han tre år forinden havde advaret finansverden om selv samme begivenhed.
Derfor bliver der lyttet blandt økonomer og investorer, når Raghuram G. Rajan åbner munden, og det gjorde han i New York Times - og advarslen, der kom ud, var ikke behagelig: Det lave renteniveau i store dele af verden kan forvrænge markedsmekanismerne og blive vanskeligt at slippe af med igen.
Han mener, at det langvarige lave renteniveau, som har præget markederne siden finanskrisen, risikerer at udløse en negativ spiral. Risikerer at gøre os afhængige af lave renter af frygt for, at væksten vil gå stå, den dag man hæver dem.
Den 53-årige Rajan frygter, at renteværktøjet vil erstatte andre virkemidler såsom nødvendige reformer.
I store dele af verden er renteniveauet rekordlavt. Herhjemme og andre steder - Sverige og Japan - er styringsrenten sågar negativ. Samtidig har centralbankerne opkøbt store mængder stats- og virksomhedsobligationer, som er med til at presse markedsrenten ned i håbet om at skabe vækst i andre investeringer.
Men den økonomiske vækst er ikke for alvor blevet skubbet i gang, og økonomer i hele verden har, ligesom Rajan, svært ved at se, hvordan man skal få rullet renteniveauet tilbage igen uden at skabe økonomisk kaos.
Bl.a. har Nordens bedste investeringsboss udtrykt sin bekymring over den nuværende situation:
»Om et par år, kort efter 2017 måske, vil der være et behov for at stramme økonomien til, og det kan ramme virksomhederne på en grim måde. Finansieringsomkostningerne kommer til at stige, og den økonomiske vækst går ned. Det er noget, som virkelig kan give dønninger på markederne,« sagde Henrik Olejasz Larsen fra Sampension, da Investor talte med ham for et par uger siden.