Investor

Morgenkommentaren: Store udsving venter aktiemarkedet dette efterår

Investorer går ind i efteråret med paraderne nede. Det kan give udsving i aktiemarkederne, men med den rigtige ”gameplan”, kan det blive en fordel.

Lars Skovgaard Andersen er Senior Investment Strategist i Danske Bank Wealth Management. Pr-foto: Danske Invest

Med et amerikansk præsidentvalg, konstant spekulation om timingen af den næste renteforhøjelse og en netop overstået sommerperiode med meget lav volatilitet på aktiemarkederne, så har vi en pæn blanding af ingredienser til at de kommende måneder bliver noget mere begivenhedsrige, og det gør at vi bør finde vores indre Warren Buffet frem og være klar til at ”Greedy When others are Fearfull”.   

En af de ting vi lægger mærke til netop nu er, at volatiliteten i USA er ekstremt lav. Det indeks, som måler volatiliteten - udsvingene -  i det amerikanske ledende indeks S&P 500, VIX-indekset, ligger lavt selv i historisk sammenhæng. Indekset er steget en smule siden lavpunktet i midten af august, men ligger stadig kun på omkring halvdelen af det niveau det lå i, da volatiliteten tog et spring i kølvandet på Brexit-afstemningen i juni. VIX bliver også kaldet frygtens indeks, og man siger således, at hvis VIX ligger lavt, så er frygten og bekymringen blandt investorer meget lav. 

I mere konkrete tal har udsvingene i markedet været så lave, at S&P har handlet næsten fladt gennem den senere tid. I 37 handelssessioner siden 14. juli har det bevæget sig under 1 pct. højere eller lavere i forhold til dagen før. Og med en total stigning i samme periode på  lige under 1 pct. har det virkelig været en dans på stedet.

Men nu går vi så ind i en periode, hvor vi af erfaring ved, at volatiliteten stiger. Historisk set, så er september og oktober kendetegnede ved højere volatilitet. Og udsigten til et amerikansk præsidentvalg øger kun den historiske risiko for volatilitet. Vi er dermed på vej ind i en periode, hvor vi ved, at der kan komme større udsving.

Hvis VIX virkelig er frygtens indeks, så er vi pt. meget lidt bange nu, og det gør investorer sårbare for negativt nyhedsflow.  Vi har set tidligere, at stigende VIX i sig selv vil virke selvforstærkende, da investorer har fokus på indekset, dvs. når først VIX stiger fra et lavt niveau, har den det med at bide sig fast.

Det betyder ikke, at vi tror på massivt fald i aktie markederne, men uanset hvor stor og eller lille korrektioner vi får, så bør du allerede nu have en plan klar.

Set i lyset af at vi godt kan regne med at gå en periode i møde med højere volatilitet i aktiemarkedet, foreslår vi, at man som investor gør sig klar til at udnytte de muligheder, der måtte opstå i sådan et miljø.

Hvis investorer formår at se igennem den støj og volatilitet, som efteråret højst sandsynligt kommer til at byde på, så gælder det at kunne fokusere på de langsigtede trends der holder, når vi kommer ud på den anden side.

Derfor – hvis du mener, at der er mangler i din portefølje - aktier eller sektorer som du ser som værende interessante, bør du nu lave en ønskeliste. Så kan du benytte kommende udsving til at samle op i disse.

Som investor står man ofte med overvejelsen, om man skal købe cykliske eller defensive aktier. Når vi ser på verden nu i forhold til da sommeren startede, så er den i betydeligt bedre økonomisk form end nogle havde frygtet.  Bla. er det svært at se effekten af Brexit i global økonomi, ligesom kinesisk vækst har formået at holde fast i sit vækst momentum.

Det kan føre til, at cykliske sektorer, såsom dele af industrien samt udvalgte olieselskaber, er bedre stillet nu end i foråret. Omvendt kan det være, at lige nu ikke er tiden til at købe ubetinget yderligere op i de mere defensive selskaber.  Hvis du som jeg tror på at kurs stigninger over de næste år vil være lavere end det vi har oplevet tidligere, så bør du også være på udkig efter europæiske selskaber med en fornuftig udbyttepolitik.

Det kan være at Warren Buffet ikke er enig i mit syn på verden og de sektorer jeg syntes du bør overveje, men vi er begge enige i, at du ofte for mere for pengene, når der er udsalg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.