Investor

Morgenkommentaren: Nærmer du dig de 50 år? Se, hvad du bør have styr på

Artiklens øverste billede
Peter Hermann er adm. direktør i Topdanmark Liv.

»Når jeg bliver gammel,

- så vil jeg sidde på en bænk, der hvor havet slår ind over molen.«

Sådan synger den nu også ældre Peter AG fra Gnags.

Men vil man nu ”nøjes” med det? De der i dag og i fremtiden forlader arbejdsmarkedet for at gå på pension lever længere end hidtil, de er i bedre form, og har andre krav og ønsker til hvordan de skal nyde pensionen end deres forældre. De vil rejse, opleve, blive boende i deres hus, eller måske flytte i en lækker lejlighed, der hvor vandet slår ind over molen.

Og så er spørgsmålet, om der også er penge nok til det. Er pensionen stor nok?

Mange af dem der er på arbejdsmarkedet i dag, har indbetalt til pension siden de startede med at arbejde. Men om der er penge nok til at udleve den livsstil og de drømme man forestiller sig, har de færreste overblik over.

Det gør man ved at få foretaget en analyse med en pensionsrådgiver.

I vores virksomhed kalder vi det en 55+ rådgivning, hvor vi bl.a. ser på formue- og skatteforhold, offentlige ydelser, benytter rapporten fra Pensioninfo.dk til at give et samlet overblik over pensionsordninger i alle selskaber for endeligt at lave en handlingsplan indeholdende en udbetalingsanalyse. Denne viser, hvordan den samlede årlige udbetaling bliver optimeret bedst muligt. Ægtefællens pensionsordning skal også inkluderes i analysen.

Essensen er, at det ikke er helt ligegyldigt i hvilken rækkefølge man bruger de midler man har når pensionen skal bruges. Hvis man optimerer skatteforhold og samspil og evt. fradrag i offentlige ydelser kan en 55+ rådgivning betyde et sekscifret beløb efter skat ekstra når man har forladt arbejdsmarkedet, uden at man selv indbetaler mere end man gør.

Et eksempel er Lene og Jens. Lene er tilmeldt efterlønsordningen, Jens er ikke, og de har begge ratepensionsordninger og en aldersforsikring. De bor i eget hus der har en vis friværdi. Lene vil på efterløn som 64-årig hvor Jens fylder 67. Deres forventninger til pensionisttilværelsen er at de har 370.000 efter skat frem til Lone er 84 år.

Ved en optimering af hvornår og i hvilken rækkefølge de anvender deres pensionsopsparing, og nedsparer lidt af friværdien, gav 55+ rådgivningen Lene og Jens en optimeringsgevinst på 208.000 kr. i den 20-årige periode.

Lene og Jens skulle gøre nogle enkle ting. I en handlingsplan får de oplyst, at bl.a. deres ratepensioners udbetalingslængde og periode skulle ændres, og en kapitalpensions udbetalingstidspunkt skulle også ændres. Handlingsplanen viser, hvad de senest skal gøre hvornår inden de pensioneres og mens de nyder pensionistlivet, sådan at parret – med de gældende skatteregler og regler for samspil med offentlige ydelser – optimerer deres pension såvel skattemæssigt som udbetalingsmæssigt.

Så kort fortalt. Man skal naturligvis have overblik over, om man indbetaler nok til pension. Men lige så vigtigt er det, at man når man rammer 50-55 års alderen får talt om, hvilken livsstil og ønsker man har når man forlader arbejdsmarkedet og bruger pensionsinfo.dk, sit pensionsselskab eller anden rådgiver til at optimere hvordan pensionerne tilrettelægges og udbetales.

Der kan være mange penge at hente, ved at optimere udbetalingsstrategien.

Derfor, når man nærmer sig de 50-55 år ……… er det en god idé at få styr på:

 • Hvilke pensionsordninger og frie midler man har?
   
 • Hvor mange penge man har om måneden efter skat, når man går på pension?
   
 • Matcher opsparingen drømmene?
   
 • I hvilken rækkefølge skal man starte udbetaling af sine pensionsordninger?
   
 • Effekten af en eventuel justering af indbetaling til pensionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.