Investor

En hyldest til min hjemstavn

Artiklens øverste billede

”Udkantsdanmark”, ”yderkommuner”, ”landdistrikterne”, ”den rådne banan". Betegnelserne for områderne uden for de store byer er efterhånden mange, og lad os være ærlige: ikke altid lige flatterende. Følger man de økonomiske vismænds definition, så falder 35 af landets 98 kommuner ind under betegnelsen "yderkommuner". 

Det svarer til godt 50 % af det samlede landareal i Danmark, hvor godt 25 % af den samlede danske befolkning bor. Der er altså tale om en generalisering af en vis kaliber, når begreber som udkantsdanmark, yderkommuner m.v. bliver bragt i spil.

Dykker man ned i de regionale statistikker, er der rigtignok en række fællestræk, der går igen på tværs af landets yderkommuner. Befolkningstallet er faldet over de seneste år, jobvæksten er enten fraværende eller yderst beskeden, og erhvervsindkomsterne er relativt lave. Dertil kommer, at boligpriserne i yderkommunerne generelt er lavere end i resten af Danmark. Endelig er uddannelsesniveauet lavere, og befolkningen er ”oppe i årene”.

Det gør sig ligeledes gældende i Sønderborg kommune, hvor jeg er født og opvokset. Her er befolkningstallet faldet med 2.100 personer (-2,7 %) siden starten af 2008, samtidig med at beskæftigelsen er faldet med knap 4.500 personer (-11 %). Boligpriserne befinder sig samtidig knap 40 % under landsgennemsnittet og har ligget på et uændret niveau over de seneste år. Altså en lang række nedslående tal, der umiddelbart kunne give et indtryk af, at Sønderborg er et lokalsamfund i tilbagegang og forfald.

Det er imidlertid meget langt fra den virkelighed, jeg møder, når turen i ny og næ går til Sønderborg. Bilturen er først og fremmest blevet mærkbart forkortet som følge af en ny motorvej fra Kliplev til Sønderborg. En motorvej, der blev opført på rekordtid med opbakning fra det lokale erhvervsliv. Dertil kommer, at der er flere daglige flyafgange til og fra København, ligeledes muliggjort af støtte fra det lokale erhvervsliv. Et kombineret universitets- og kulturcenter med det mundrette navn Alsion har også fundet vej til byen – og ja, hjulpet på vej af det lokale erhvervsliv.

 I øjeblikket er man ved at opføre et 18 etagers højt hotel på havnefronten i Sønderborg – igen har erhvervslivet en markant finger med i spillet. Ved siden af hotellet har der lige været rejsegilde på det nye multikulturhus, som skal stå færdigt om ca. 1 år. Endelig har Sønderborg kommune i parløb med Faaborg-Midtfyn kommune igangsat et arbejde med at søge politisk opbakning til en fast broforbindelse mellem Als og Fyn. Ambitionerne er der må man sige.

Sønderborg fremstår med andre ord også som et driftigt lokalsamfund på trods af stemplet "udkantsdanmark". Årsagen er egentlig såre simpel: et stærkt lokalt erhvervsliv, bannerført af de succesfulde milliardvirksomheder Danfoss og Linak, der engagerer sig i lokalsamfundet. Den form for lokalpatriotisme ses ikke altid i de tørre økonomiske statistikker, men fylder meget, når man besøger egnen og ved selvsyn kan observere de mange initiativer og aktiviteter.

Det er da heller ikke tilfældigt, at promenaden langs med kanten af Alssund foran Alsion med en underspillet sønderjysk ukuelighed er navngivet "Forkanten".

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.