Bankerne rejser sig efter fredagens massestyrt
De europæiske banker er på rette kurs efter fredagens massive kursfald.
Kun tre af 54 banker i det europæiske bankaktie-indeks, Stoxx 600 Banks, er i minus mandag formiddag. Indekset ledes af den britiske storbank Standard Chartered, som er oppe med 3,5 pct.
Stemningen var anderledes ubehagelig fredag, hvor 52 banker fik kurssmæk. Heriblandt massive fald på over 8 pct. til Deutsche Bank samt to Sydeuropæiske banker. De største danske banker - Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydank - blev også ramt, dog mildere.
Katalysatoren til faldene var nyheden om, at det amerikanske justitsministerium forlanger en erstatning på 93 mia. kr. fra Deutsche Bank for de unoder, banken gjorde sig skyldig i op til og under finanskrisen. Og det var med til at trække de andre banker med ned.
Samlet set stiger de europæiske banker 1,3 pct. mandag formiddag, og investorerne får dermed dækket en stor del af tabet på 2,1 pct., som de indkasserede fredag.
Det ændrer dog ikke synderligt på, at det har været dyrt at være bankaktionær i 2016. De europæiske banker har tabt 25 pct. af deres værdi. De danske banker har dog været relativt forskånet, og værst er det gået ud over Sydbank, som har tabt 18,5 pct. i år. Nordea er nede med 13 pct., bl.a. som konsekvens af bankens indblanding i sagen om ulovlige skattely, de såkaldte Panama Papers.
Både Danske Bank og Jyske Bank ligger i et lille plus for året, men ikke noget, der får aktionærerne til at juble.
Mange Sydeuropæiske banker kæmper med solvensproblemer, mens en lang række banker er truet på den traditionelle bankforretning på grund af de historisk lave renter, der gør det svært for bankerne at holde indtjeningen oppe.
Efter brexit blev bankerne desuden hårdt straffet, fordi mange frygtede, at briternes EU-farvel ville resultere i finansielt kaos.
I dagene efter brexit var bankindekset nede i 119, eller hvad der svarer til et fald på 34 pct. siden nytår.