Obligationer/middag: Renten kravler en smule op igen
Der er så godt som dødvande på det danske obligationsmarked mandag middag, hvor bevægelserne er minimale.
Og sådan kan det meget vel fortsætte dagen ud, idet der er meget få begivenheder i kalenderen til at ændre på udviklingen.
Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme stiger dog med et enkelt basispoint til 0,05 pct. - og nogenlunde sådan er bevægelserne også på de øvrige europæiske markeder - Spanien og Italien, hvor renterne falder en smule - undtaget.
Investorerne kigger i høj grad frem mod de to rentemøder i denne uge hos henholdsvis den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og den japanske ækvivalent, Bank of Japan, der begge løber af stablen tirsdag og onsdag.
Retningerne hos de to er dog forskellige; i USA taler man således om, hvornår den næste renteforhøjelse kommer, mens man i Japan taler om behovet for flere lempelser.
Men mens der har været mest tale om mødet hos Federal Reserve, må man ikke overse mødet i Bank of Japan, der bestemt også har potentiale til at skabe bevægelser på markedet.
- Jeg tror, vi glemmer lidt, at det faktisk godt kan påvirke markedet, hvis Bank of Japan siger, at de vælger at fokusere mere på den lange ende af rentekurven, siger Lars Skovgaard Andersen, der er senioraktierådgiver hos Danske Bank.
Det kan ske ved, at Bank of Japan med sine kvantitative opkøb af obligationer afstår fra at købe op i den lange ende af rentekurven. Det vil give en stejlere rentekurve med relativt mere attraktive afkast, når man investerer i længere løbende papirer end i de korte papirer.
- Så vil du se rentekurver presse op i resten af verden også, siger Lars Skovgaard Andersen og peger på, at det også kan betyde en del på aktiemarkedet - for særligt bank- og forsikringspapirerne.
Fra nøgletalsfronten er der så godt som stilstand mandag. Eneste "højdepunkt" er opgørelsen af NAHB-boligmarkedsindekset fra USA, der måler husbyggeres syn på markedet.
Statistikken for september ventes blandt økonomerne at vise et uændret indeks på 60 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.
Ritzau Finans