Investor

Analytikere: Her er argumenterne for et september-renteløft i USA

Artiklens øverste billede

Der er ikke mange tilbage, der venter det. Og ser man på Fed Fund Futures indregnes der af markedet blot 20 pct. sandsynlighed for, at centralbankchef Janet Yellen benytter denne uges rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at hæve renten.

Men selv om det udelukkes af de fleste, er der også argumenter for, at hun benytter mødet, der starter tirsdag og slutter onsdag, til at hæve renten for blot anden gang i omkring et årti.

- For det første ser den amerikanske økonomi ud til at have lagt finanskrisen bag sig. Der har været fremgang i en årrække, og der er skabt masser af nye arbejdspladser. Her er det et naturligt skridt, at når økonomien er begyndt at være normaliseret, så skal renteniveauet også normaliseres, fremhæver Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, som hovedargument for et renteløft onsdag, over for Ritzau Finans.

Netop bedringen af den amerikanske økonomi var også hovedårsagen til, at den amerikanske centralbank, Fed, hævede renten i slutningen af sidste år.

- For det andet har der jo været en periode her i sensommeren, hvor tallene for amerikansk økonomi på mange måder så bedre ud, end man kunne have frygtet. Mange frygtede, at efter brexit ville det se tungere ud for verdensøkonomien og ikke mindst den amerikanske økonomi. Der ser det ud til, at ikke mindst amerikansk økonomi er kommet bedre igennem end frygtet, pointerer Jacob Graven.

Sydbank-økonomen henviser til, at blandt andet beskæftigelsestallene var relativt svage, inden den britiske befolkning i slutningen af juni stemte for at forlade EU, men samlet set har været fornuftige efterfølgende.

Mikael Olai Milhøj, der er analytiker i Danske Bank, hæfter sig også ved netop udviklingen i beskæftigelsen i USA, når han skal pege på forhold, der kunne tale for, at Janet Yellen trykker på renteknappen onsdag.

- Hovedargumentet er, at beskæftigelsen bliver ved med at køre på et fornuftigt niveau set over flere år. Det er den ene komponent, som Fed ser meget nøje på. Og når den fortsætter med at stige pænt, så øger det Feds tiltro til økonomien, og at man godt kan stramme pengepolitikken, siger Mikael Olai Milhøj til Ritzau Finans.

Centralbanken har ifølge Mikael Olai Milhøj et såkaldt Phillipskurve-syn på økonomien. Når arbejdsmarkedet går frem, og der kommer flere i beskæftigelse, så vil man på et tidspunkt løbe tør for arbejdskraft. Det vil presse lønningerne op på grund af større konkurrence om den tilgængelige arbejdskraft. Og det vil videre medføre et øget inflationspres.

- Fed ser på, hvor de tror økonomien er om et til to år. For når de sætter renten op, går det noget tid, før det påvirker realøkonomien. Derfor vil de gerne være på forkant med deres rentestigninger. Så økonomien ikke overopheder, forklarer Mikael Olai Milhøj.

Efter rentehævning i december sidste år, der var den første i knap et årti, meldte centralbanken ud, at den ville foretage yderligere flere rentehævninger i løbet af 2016. Der er endnu ikke foretaget nogen i år. Og også på det seneste har medlemmer af centralbankens pengepolitiske komité annonceret, at det næste renteløft kommer inden nytår.

- En tredje type argument, er, at Fed jo har lagt op til, at den vil hæve renten længe. Bliver den ved med ikke at gøre det, kan den begynde at miste troværdighed, påpeger Jacob Graven.

En udfordring for Federal Reserve er, at den blot har to skud tilbage i bøssen efter septembermødet, der afsluttes med en meddelelse onsdag aften dansk tid.

- Det ene møde er lige inden præsidentvalget i november. Der er mange, der mener, at det er usandsynligt, at de gør det, så tæt på valget, fortæller Jacob Graven, der dog ikke vil udelukke det fuldstændigt.

Sidste chance for centralbanken i år bliver på rentemødet i december. Markedet indpriser henholdsvis 26,9 pct. og 54,2 pct. sandsynlighed for, at renten bliver hævet i henholdsvis november og december.

Jyske Bank hører til det store flertal, der regner med, at centralbanken fastholder renten på onsdag. Banken venter, at rentegentaglesen kommer sammenholdt med en kommunikation af, at renten vil blive hævet snart.

Også Danske Bank spår, at Federal Reserve fastholder renten og venter en gentagelse af kommunikationen om, at den vil fortsætte med gradvise rentestigninger.

- Men det bliver interessant, fordi vi reelt blot har det her decembermøde tilbage. Og givet at vi har divergerende holdninger blandt centralbanksmedlemmerne, så bliver det ekstra interessant at høre, hvad de kommunikerer. Nogle vil virkeligt gerne i gang, og andre argumenterer helt modsat for, at der ikke skal komme et renteløft inden for den nærmeste fremtid, fremhæver Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank.

Han vurderer, at markedet af samme grund kan være bekymret for, hvordan det vil skulle tolke de meldinger, der kommer fra Federal Reserve.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.