Investor

Er boligpriserne blevet for høje?

Artiklens øverste billede
Helge J. Pedersen er cheføkonom i Nordea.

Boligmarkedet er altid i fokus, men det virker alligevel som om interessen er blevet skærpet på det seneste.

Det skyldes ikke mindst, at priserne er steget så markant i de store byer, at de nu er højere end før finanskrisen. Det fører af gode grunde til en vis bekymring om, hvorvidt  en ny boligboble er under opsejling. Ikke på landsplan, men i storbyerne og ikke mindst i København. Det advarede Nationalbankdirektør, Lars Rohde, i klare vendinger om i forbindelse med offentliggørelsen af bankens kvartalsoversigt.

Lars Rohde er blevet kritiseret for sine udtalelser, og det er da også notorisk svært at afgøre, hvornår der er tale om en boligboble. Til gengæld er det også en kendsgerning, at de fleste af dem ikke er blevet forudset, før de allerede er  bristet. Og netop derfor er der så meget desto mere grund til at råbe vagt i gevær over de aktuelle prisstigninger i København. Også selvom der kan argumenteres for, at der er en stor tilflytning til hovedstaden, som øger efterspøgslen efter boliger og presser priserne op, og selvom boligudgifterne  i dag  er lavere end i midt-nullerne, fordi renten er så meget lavere nu end dengang.

Med udsigt til, at renten forbliver rekordlav længe endnu,  kan det  bestemt ikke udelukkes, at priserne fortsætter med at stige, men det vil i givet fald også medføre en stigning i både gældssætningen og renterisikoen for låntagerne. Det er en giftig cocktail, der øger risikoen for et egentligt kollaps i boligpriserne, når renten på et tidspunkt stiger igen. Og cocktailen bliver giftigere, jo større en andel af boligkøbene, der finansieres med afdragsfrie og korte variabelt forrentede lån.

En finansieringsform, som her i højsæsonen for salg af studieboliger givetvis overvejes af mange potentielle forældrekøbere, eftersom tidshorisonten for ejerskabet af boligen er kort og en så lav boligydelse som muligt er afgørende for podens levestandard i studietiden.

I den forbindelse er det vigtigt at minde om, at de danske husholdninger er blandt de mest forgældede i verden. Og selvom vores formuer er meget større end gælden, er det relevant at betone risikoen ved en yderligere gældssætning. For finanskrisen har med al tydelighed vist os, at formuen godt kan blive mindre værd, hvis huspriserne og aktiekurserne falder, hvilket med stor sandsynlighed sker, når renten begynder at stige.

Derfor deler jeg i mangt og meget Lars Rohdes bekymring over boligprisernes himmelflugt i hovedstaden og hilser de tiltag, som Finanstilsynet har introduceret vedrørende forsigtighed i  kreditvurdering  ved belåning af boliger i vækstområderne København og Aarhus velkommen.

Vi har nemlig ikke brug for, at en bristet boligboble endnu engang slår fundamentet væk under danskernes økonomi.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.