Aktier

USA/aktier: Ugestart med plusser efter fald i sidste uge

De amerikanske aktier indledte ugen med fremgang mandag og satte dermed punktum for en nedtur, der ellers havde varet fire handelsdage i træk.

Det brede S&P 500-indeks lukkede i plus med 0,2 pct., mens det smallere Dow Jones-indeks med blot 30 aktier i sig dog faldt det samme. Teknologitunge Nasdaq vandt derimod 0,3 pct.

Tirsdag morgen fortsætter den let positive indstilling. Futures på de tre store aktieindeks ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct. - størst i Nasdaq.

Sidste uge var der fald til aktierne i S&P 500 og Nasdaq alle fire handelsdage, mens investorerne holdt fri mandag, hvor man fejrede Labour Day. Investorerne var nervøse efter udsalg af valutaer og aktier i de nye markeder, da bekymringen for eskalering i handelskrigen fyldte meget bevidstheden.

HANDELSSTRID INDTIL MIDTVEJSVALGET

Sidstnævnte spidsede til, da USA's præsident, Donald Trump, fredag om bord på Air Force One fortalte journalister, at ny told på kinesiske varer for 200 mia. dollar meget snart kan blive en realitet, og at han hurtigt kan følge det op med yderligere 267 mia. dollar.

Donald Trump har mange dårlige sager, men netop på økonomien og i spørgsmålet om handel får han gode karakterer hos amerikanerne. Derfor vurderer mange, at det er til præsidentens fordel, hvis han kan holde konflikten kørende frem til de kommende midtvejsvalg i november.

- Jeg tror, at spørgsmålet om handelsstriden efter midtvejsvalget vil blive mere eller mindre løst, og at vi igen vil kunne fokusere lidt mere på det fundamentale, siger Mark Phelps, investeringschef hos Alliancebernstein, til The Wall Street Journal.

På sektorfronten var der plusser til 8 ud af 11 sektorer i S&P 500-indekset mandag. I toppen fandt man forsyning med et plus på 0,6 pct., mens også industri og fast ejendom lå oppe i det niveau. Der var også fremgang til teknologiaktierne på 0,3 pct.

It-aktierne fylder godt en fjerdedel af indekset og er derfor den vigtigste trækhest blandt sektorerne, mens det ikke har samme rolle i Dow Jones-indekset, hvor Unitedhealth og Boeing trak ned med minusser på 3,2 og 2,1 pct.

Sundhedsaktierne havde det mest ringe denne mandag, da de faldt med 0,3 pct.

APPLE RAMMER TOLDMUREN

Apple var mandag i fokus. Det skyldes, at det i sidste uge kom frem, at selskabet vil blive ramt af den næste toldmur mod Kina, hvis eller når den indføres. Ganske vist ikke på den vigtige iPhone, men en række andre produkter.

Apple skrev derfor i et høringssvar, at told var skidt for væksten i USA og ville medføre dyrere produkter for amerikanske forbruger.

Den melding rørte dog ikke Donald Trump, som på Twitter opfordrede æblekoncernen til at flytte sin produktion hjem til USA.

- Begynd at bygge nye fabrikker nu. Spændende!, skrev den amerikanske præsident i sit tweet.

Aktien i Apple faldt mandag 1,3 pct.

PROBLEMKNUSER LØFTER TESLA

Tesla har den senere tid været i fokus for en række negative historie. Senest fredag, da topchef Elon Musk røg en joint med marihuana i et livestreamet interview, og da to chefer, herunder den nye regnskabschef, opsagde deres stillinger.

Fredag efter lukketid var der dog positivt nyt til investorerne, da Elon Musk kunne oplyse, at man har forfremmet "problemknuseren", som Bloomberg News kalder ham, Jerome Guillen til "automotive president".

Mens jointen fredag kostede 6,3 pct., steg aktien mandag med 8,5 pct. på nyheden om Guillens forfremmelse.

ANALYTIKERLØFT OG OPKØB

I toppen af S&P 500-indekset lå chipproducenten Advanced Micro Devices (AMD) dog. Der var ikke mange nyheder ude om selskabet, men investeringsbanken Wells Fargos analytiker Aaron Rakes har ifølge Thefly løftet kursmålet for aktien i AMD fra 20 til 34 dollar med en "outperform"-anbefaling.

AMD's aktie vandt 9,2 pct.

Nummer to i toppen var United Rentals. Industrileasningkoncernen køber konkurrenten Blueline for 2,1 mia. dollar, og det blev modtaget med klapsalver og en kursstigning på 5,1 pct.

Wells Fargo havde mandag også en finger med i spillet i stigningen på 5,0 pct. i skokæden Foot Locker - som nummer tre i S&P 500. Banken løftede sin anbefaling af aktien til "outperform".

Læs også
Top job