Aktier

USA/aktier: Solide plusser trukket af it

It-aktierne trak for tirsdag og sikrede dermed plusser på de amerikanske aktiemarkeder, hvor den positive stemning overvandt bekymringerne for en optrapning af handelskrigen.

Stærke økonomiske data overskyggede frygten for den tiltagende handelskrig, og det gav rum til aktiestigninger. Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund med 0,4 pct., mens Dow Jones-indekset også vandt 0,4 pct. Teknologitunge Nasdaq klarede sig bedst og gik op med 0,6 pct.

Onsdag morgen er det dog slut med de positive tendenser. Futures på de amerikanske aktieindeks ligger med fald på omkring 0,1 pct.

Fredag var der en stærk jobrapport, og tirsdag var der positive tillidstal fra små og mellemstore amerikanske virksomheder.

September er ellers historisk en svag aktiemåned, hvor der er færre nyheder efter den afsluttede regnskabssæson, og traditionelt er der også færre tilbagekøb, hvilket amerikanske virksomheder gør sig meget i sammenlignet med Europa.

De stærke økonomiske data har siden fredag løftet renterne i USA, og samtidig er markedet nu næsten helt på linje med den amerikanske centralbank om, at der skal komme to renteforhøjelser mere i år. Det har længe ellers ikke været tilfældet.

- Investorerne er bekymrede for, hvad der sker, når man indser, at Federal Reserve har ret og ikke markedet. Vi tror dog ikke, at vi vil se det samme skvulp som i januar, da opbygningen af volatilitet ikke er nær så stor. Vi bør være mere skærmet nu, end vi var i januar, lyder det fra seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

Set henover sektorerne var der tirsdag fremgang til 6 ud af 11 i S&P 500-indekset.

I toppen fandt man telekom med et plus på 1,1 pct., mens energiaktierne steg 1,0 pct. på en stigning i olieprisen på 2,8 pct. Olien går op på frygten for, at orkanen Florence, som senere på ugen ventes at gå i land i USA, vil forstyrre forsyningen.

De vigtige it-aktier, som fylder en fjerdedel af S&P 500, steg også 0,8 pct. og trak dermed for i hovedfeltet.

- For teknologiaktierne er der også en positiv stemning på grund af Apple, som onsdag ventes at lancere en række nye produkter. Apples aktie stiger ofte 5 til 10 pct. i tiden op til lanceringer, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Apple steg 2,5 pct. Der var dog også plusser til Facebook og Alphabet, som er Googles moderselskab, begge på 1,1 pct., mens Microsoft vandt 1,7 pct.

I bunden fandt man dagligvarer og forsyning, som begge mistede 0,3 til 0,4 pct.

- Bevægelsen inden for sektorerne er lidt atypsisk med fald til forsyning og en stigning til telesektoren, da begge er negativt følsomme over for den stigende rente, men det hænger formentlig sammen med, at telekom bliver en del af det nye indeks for kommunikationsservice, og at der er forventning om, at det vil medføre flere penge i teleselskaberne, siger Lars Skovgaard Andersen.

B&O-KONKURRENT HÅRDT RAMT

I toppen af S&P 500 fandt man Activision Blizzard, som udvikler computerspil og blandt andet står bag "Call of Duty". Aktien vandt 7,1 pct., efter finanshuset Stifel har fjernet Electronic Arts fra sin Select List og erstattet den med netop Activision.

Højttalerproducenten Sonos var også i vælten. Selskabet, der konkurrerer med danske Bang & Olufsen, og som blev børsnoteret i starten af august, faldt med hele 22 pct. efter et regnskab for tredje kvartal, som skuffede. Forud for regnskabet mandag var aktien steget med 13,3 pct., men da markedet lukkede, oplyste Sonos om en faldende omsætning og et underskud per aktie, som var større end ventet.

Da aktien siden børsnoteringen var steget med mere end 40 pct., var der kontant afregning tirsdag.

En anden af tirsdagens helt store tabere blev USA Technologies, som gør sig inden for betalingssystemer. Nedturen skyldtes, at koncernen har udskudt sin regnskabsaflæggelse, da man har igangsat en intern undersøgelse af kontrakter, regnskabspraksis og regnskabsaflæggelse i den nuværende og tidligere perioder.

Det tog investorerne meget ilde op, og aktien i USA Technologies mistede hele 39,9 pct., hvilket er det største fald i 23 år for selskabet.

Læs også
Top job