Aktier

USA/aktier: Dow Jones fortsatte rekordridtet - futures dykker

De amerikanske aktier viste blandet udvikling fredag, da Dow Jones sluttede i rekord, selv om it-aktierne ikke kunne holde dampen oppe, og det brede marked faldt.

S&P 500-indeks mistede knap 0,1 pct., men lå ellers det meste af dagen i plus og til rekord. Derimod steg Dow Jones-indekset, som med blot 30 aktier i sig vandt 0,3 pct. til rekord for anden dag i træk. Teknologitunge Nasdaq faldt med 0,5 pct.

Hen over hele ugen steg S&P 500 med 0,8 pct., mens Dow Jones vandt hele 2,2 pct.

Mandag morgen er det slut med de positive tendenser. Kinas nej i weekenden til nye handelsforhandlinger grundet de seneste amerikanske straftariffer har ramt futuresmarkedet. De store indeksfutures ligger med fald på 0,2-0,4 pct. mandag morgen.

LETTELSE I HANDELSKRIGEN BAG SIDSTE UGES STIGNINGER

Fremgangen i sidste uge blev ellers udløst af, at USA's og Kinas optrapning af handelskrigen ikke blev så slem som frygtet. Det gav plads til, at investorerne kunne fokusere på den stærke amerikanske økonomi og markedets fundamentale tilstand.

- Markedet er ganske vist i rekord, men det er de rigtige ting, vi ser, vurderer Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at markedstilstanden hen over sommeren var unormal, da man havde store udsving i nye markeder. Det fyldte meget og førte til en jagt på sikkerhed.

- Amerikanerne har tonsvis af kontanter på sidelinjen, som kommer i spil nu. Det er også et sundhedstegn, at vi har set, at rentekurven stejler. Der er kommet mere fornuft ind i markedet.

NYE MARKEDER STÅR FOR TUR

Hos Danske Bank ser man dog ikke de amerikanske aktier som førstevalg i den kommende periode.

- Man kan sige, at USA var foran ved halvlegen. Vores pointe er, at næste halvleg måske mere står i Europas og de nye markeders tegn. I USA får historien om nye markeder og Kina dog mest taletid. Vi tror på, at cykliske aktier, industri, nye markeder og Kina vil klare sig bedst, og så vil Europa komme med på bagsmækken.

Trods rekordniveauer til de amerikanske aktier, så er man hos Danske Bank ikke bange for, at markederne er overvurderede, eller for at der skulle komme en korrektion.

- Jeg kan ikke se det lige nu. Jeg tror mere, at tilbagefald bliver udnyttet til at samle aktier op, vurder Lars Skovgaard Andersen.

IT TRAK NED

I S&P 500-indekset endte 6 af 11 sektorer med plusser. I toppen fandt man den lille telekomsektor, som vandt 1,0 pct. De tre selskaber - sektoren er ikke større end det - er den senere tid gavnet af, at de på mandag flyttes over i en ny sektor for kommunikationsservice sammen med flere af de store sociale medier.

Der var også plusser til forsyning, energi og industri med henholdsvis 0,4 pct., 0,7 pct. og 0,3 pct. Den udvikling forklarede også, hvorfor Dow Jones klarede sig bedre end S&P 500, da Boeing, 3M og Chevron var blandt trækhestene med plusser på 0,5 til 1,3 pct. Ligesom Dow Jones kun har en lille vægt af it.

It-sektoren, som til og med fredag fyldte en fjerdedel af S&P 500, faldt nemlig med 0,4 pct. Apple, Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, var synderne, da de mistede henholdsvis 1,1 pct., 1,9 pct. og 1,8 pct.

LUFT UNDER VINGERNE TIL FLYSELSKABER

Twitter var også i modvind med et minus på 4,5 pct., da det kom frem i mediet TechCrunch, at selskabet ved en fejl har sendt brugernes direkte meddelelser til udviklere uden brugernes accept. Aktien faldt næstmest i S&P 500.

Bedst gik det for IPG Phototonics med et plus på 4,2 pct., men de to luftfartsselskaber American Airlines og Delta Airlines var også med i toppen med plusser på henholdsvis 4,1 pct. og 2,6 pct. Luftfarten var løftet, af nyheden om at American Airlines også vil hæve bagagepriserne, ligesom konkurrenterne har gjort det.

Under Armour fortsatte også fremgangen fra torsdag, da selskabet annoncerede en spareplan, som betyder, at selskabet vil afskedige op mod 500 medarbejdere. Aktien steg tredjemest med 3,0 pct.

I bunden lå derimod Copart, som gør sig inden for online bilauktioner, med et minus på 6,3 pct. Kursen var presset det meste af ugen på baggrund af selskabets skuffende regnskab for fjerde kvartal.

Micron Technology endte fjerdesidst med et minus på 2,9 pct. Torsdagens regnskab blev leveret med en skuffende prognose for indtjeningen og omsætningen i det igangværende kvartal.

Læs også
Top job