Aktier

USA/aktier: Tekgiganter trak markedet op

Det amerikanske aktiemarked vekslede onsdagens fald til plusser torsdag, da it-aktierne og især de store teknologiselskaber trak opad. Verdens to mest værdifulde børsnoterede selskaber, Apple og Amazon, agerede begge trækheste.

Det brede S&P 500-indeks steg med 0,3 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig vandt 0,2 pct. Bedst gik det for teknologitunge Nasdaq som gik op med 0,7 pct.

RENTEFORHØJELSE, NØGLETAL OG TRUMP

Torsdag skulle markedet stadig fordøje onsdagens rentemelding fra den amerikanske centralbank. Federal Reserve løftede som ventet renten og signalerede med større overbevisning yderligere en forhøjelse senere i år.

Det var ikke en beslutning, som faldt i god jord hos USA's præsident, som i forbindelse med FN's Generalforsamling fik udtalt sin utilfredshed og erklærede sig som en "lavrente person". Donald Trump rettede også det politiske skyts mod Kina, som han beskyldte for at blande sig i det kommende midtvejsvalg til november, hvilket ikke opfattes som befordrende for en løsning på handelsstriden, der hænger over markederne.

- Det, aktiemarkedet fortæller mig, er, at handel ikke er så stor en sag. Trump forlanger altid at få månen, inden han trækker sin position tilbage og erklærer sejr, sagde Jeffrey Saut, chefstrateg hos Raymond James, til Bloomberg News.

Torsdag skulle investorerne i USA også forholde sig til en håndfuld stærke nøgletal.

Den stærke vækst i amerikansk økonomi på 4,2 pct. i andet kvartal blev bekræftet i den endelige opgørelse, og ordrerne på varige goder steg overraskende meget. Lidt grus i maskinen var der dog med lidt flere nytilmeldte ledige i USA i sidste uge end ventet.

DE STORE NAVNE I FRONT

Markedet var først og fremmest trukket af fremgang til de helt store navne.

Apple steg med 2,1 pct. til 224,95 dollar, efter at JPMorgan har indledt dækning af aktien med anbefalingen "overvægt" og et kursmål på 272 dollar per aktie. Investeringsbanken fremhæver, at Apples serviceforretning er undervurderet, og at den vil støtte op om indtjeningen de kommende kvartaler.

Amazon fik også en hestesko fra analytikerside. Det var finanshuset Stifel, som løftede sit kursmål for aktien til 2525 dollar - det højeste på Wall Street. Amazon vandt 1,9 pct. til 2012,98 dollar.

Facebook steg samtidig 1,1 pct., mens Alphabet, som er Googles moderselskab, vandt 1,2 pct. Endelig krøb Microsoft opad med 0,4 pct.

Blandt sektorerne lå forsyningssektoren i top i S&P 500 med et plus på 1,0 pct., mens it-sektoren steg med 0,7 pct.

Der var også plusser til cyklisk forbrug og sundhedsaktierne - med 0,4 til 0,5 pct. Amazon vejer tungt i sektoren for cyklisk forbrug.

Sundhedsaktierne løftes fortsat af, at investorerne ser sektoren som mere sikker i en tid med politisk usikkerhed. Sundhedsaktierne er steget med 14 pct. tredje kvartal, mens det overordnede S&P 500-indeks har vundet 7 pct. i perioden.

3 af 11 sektorer endte dagen i minus. Værst gik det for råvarer og materialer, der faldt 1,0 pct.

DYRE REGNSKABER

Mest stigende i S&P 500 var sygekassen Wellcare Health, som vandt 4,3 pct. Aktien steg på nyheden om, at Wellcare vil overtage nogle aktiver og kunder fra den større sygekasse Aetna, som sælger fra for at få godkendt sin overtagelse af CVS Health Plans. Når det regner på præsten, som man siger.

I bunden af indekset fandt man to regnskabsaktuelle selskaber.

Værst gik det for fødevarekoncernen Conagra Brands, som i sit første kvartal skuffede på både top- og bundlinje, ligesom guidance ikke levede op til forhåbningerne. Aktien faldt med 8,5 pct.

Krydstogtselskabet Carnival skuffede også med sin guidance om et justeret overskud per aktie på 65 til 69 cent i fjerde kvartal. Analytikerne havde regnet med 73 cent på forhånd, og derfor var selv koncernens mest optimistiske bud en skuffelse. Aktien mistede 4,8 pct.

Bed Bath & Beyond faldt uden for S&P 500 med 21 pct. Et fald i det sammenlignelige salg sætter spørgsmålstegn ved koncernens turnaround.

Læs også
Top job