Torsdagens aktier: C25 undgik de værste tæsk på rød børsdag
Det danske C25-indeks var blandt de mindre katastroferamte i Europa torsdag, hvor børserne verden over gik i rødt efter anholdelsen af kinesiske Huaweis finansdirektør.
Eliteindekset på den københavnske børs endte med at falde 2,0 pct. og var derfor ikke helt så ilde stedt som eksempelvis det tyske DAX-indeks, der faldt 3,1 pct., og FTSE-indekset i London, der dykkede 2,8 pct.
Nedturen havde sin hovedårsag i onsdag aftens nyhed om, at Huaweis næstkommanderende, Meng Wanzhou, er blevet anholdt i Canada under mistanke for sanktionsbrud i Iran. Anholdelsen skete på foranledning af - og med planer om udlevering til - USA.
- Markederne frygter således, at anholdelsen vil kunne forværre det i forvejen skrøbelige forhold mellem USA og Kina, skriver Nordea i en kommentar.
De to lande nåede ellers i weekenden frem til en aftale om 90 dages våbenhvile i deres indbyrdes handelskonflikt. Men siden har udtalelser fra USA's præsident, Donald Trump, og nu anholdelsen af Huawei-direktøren, sået tvivl om våbenhvilens reelle holdbarhed.
MÆRSK OG FLSMIDTH I BUNDEN
Blandt dagens værste C25-aktier var A.P. Møller-Mærsk, som ofte får en hård medfart, når der er optakt til mere handelskrig. Mærsks er afhængig af en sund global handel for at have noget at lave ombord på de mere end 700 containerskibe og over 70 havne, selskabet er med til at drive.
Mærsk B-aktien faldt 4,6 pct. til 8760 kr.
Også FLSmidth var blandt investorernes mindst foretrukne papirer. Selskabet, der også er stærkt afhængig af vækst i den globale økonomi, der sætter gang i råvareforbruget, faldt 5,1 pct. til 313 kr.
SIMCORP I TOPPEN
Softwareselskabet Simcorp kunne til gengæld fortælle, at det har landet en otteårig aftale med et asiatisk investeringsselskab, og den nyhed blev taget godt imod.
Værdien af aftalen bliver ikke oplyst, men symbolværdien var tydeligvis nok til at give investorer mere mod på Simcorp-aktien, der da også har været i strid modvind de seneste måneder. Den endte som eneste stigende papir i C25 med en fremgang på 6,0 pct. til 444 kr.
DANSKE BANK SÆTTER SIG IGEN
Herhjemme fortsatte Danske Bank med at være i fokus oven på onsdagens store kursstigning på 5,6 pct. Den blev udløst af kommentarer fra chefen for finanstilsynet, Jesper Berg, om, at en eventuel bøde til banken i hvidvasksagen kan blive mindre end bufferen på 2,7 mia. dollar.
Det skabte stor begejstring blandt investorerne, men torsdag havde begejstringen lagt sig igen, og Danske-aktien endte 2,9 pct. lavere i 136,45 kr.
En medvirkende årsag til kursfaldet kan være, at investeringsbanken Jefferies sænkede kursmålet for banken til 180 kr. fra 247 kr. Anbefalingen "køb" fastholdes dog.
PANDORA PRESSET
Pandora blev stillet i et negativt lys, efter at Børsen skrev, at smykkeselskabet i første omgang havde præsenteret pæne vækstrater for 2017, men i regnskabet for tredje kvartal 2018 afslørede, at Pandora faktisk havde en flad organisk vækst for året.
- Man har undladt at afsløre det tal, der kunne have fortalt investorerne, at man mistede momentum, siger Lars Topholm, analytiker hos Carnegie, til Børsen.
Pandora-aktien faldt 4,1 pct. til 338,70 kr. og var dermed i den kedelige ende af C25. Aktien er nu stort set halveret i kurs i årets løb.
Uden for eliteindekset var der interesse om luftfartsselskabet SAS, der kunne se, at konkurrenten Norwegian i november fløj 14 pct. flere passagerer sammenlignet med samme måned i 2017. Til gengæld var kapacitetsvæksten endnu større, og Norwegian led store tab på hedgingkontrakter. Det førte til det norske selskabs næstdårligste børsdag nogensinde med et kursfald på over 15 pct.
SAS, som selv præsenterer trafiktal for november fredag, endte derimod 3,5 pct. højere i 14,75 kr.
/ritzau/FINANS