Aktier/PFA: Positive samtaler åbner for vigtig aftale i handelskrigen
I denne uge har USA og Kina været en tur ved forhandlingsbordet i forbindelse med den handelskrig, der gennem store dele af sidste år fyldte meget i det storpolitiske billede, og som også påvirkede de finansielle markeder klart.
Særligt i den sidste del af 2018 var aktiemarkederne hårdt ramt af blandt andet handelskrigen, der sætter sig i selskabernes indtjening og forbrugernes appetit på nye varer.
Derfor anses det af mange som værende meget positivt, at de to parter - verdens to største økonomier - synes at have nærmet sig hinanden i løbet af denne uges forhandlinger.
Det er nemlig afgørende for aktiemarkederne, der indtil torsdag har haft en god uge med pæne stigninger.
- Det er positivt, at man fra begge sider har rost fremdriften i forhandlingerne. Det bestyrker os i troen på, at vi i løbet af 2019 vil se en eller anden form for handelsaftale mellem USA og Kina. Det vil givetvis give et positivt indsprøjt til finansmarkederne, siger Rasmus Pilegaard, der er seniorstrateg hos PFA, i en kommentar.
- Handelskonflikten er et af de tungeste enkeltstående risikoelementer på de globale aktiemarkeder. Det har tynget blandt andet kinesiske aktier i løbet af 2018 og har nu også ramt amerikanerne. Blandt andet er der er tegn på, at kineserne har vendt amerikanske brands ryggen, efter at Apple i sidste uge advarede om skuffende salg i Kina, fortsætter han.
VIGTIGT VALGARGUMENT FOR TRUMP
Rasmus Pilegaard hæfter sig også ved, at en aftale i handelskonflikten er afgørende for USA's præsident, Donald Trump, på det personlige plan, fordi han allerede næste år skal i gang med valgkampen til næste præsidentvalg, hvor han allerede har bekendtgjort, at han genopstiller.
Af den årsag er en aftale med Kina vigtig, inden konflikten begynder at ramme de amerikanske selskaber og forbrugere for hårdt, lyder det fra PFA's seniorstrateg.
- Det, der kan bringe Trump tættere på en aftale, er, hvis det for alvor sætter sig i de amerikanske finansmarkeder, og forbrugerne begynder at mærke det i priserne, siger han.
- Indtil september sidste år har USA været teflonbelagt, i forhold til hvad der sker i resten af verden, og det gav Trump en god hånd på sin hjemmebane, men hånden er svækket, efter at aktienedturen startede, og i december kulminerede med det største fald i en december måned siden 1931, fortsætter han.
/ritzau/FINANS