Markedsoversigt: Surt aktiemarked og renten i bundrekord
Der var generelt en sur stemning i det danske eliteindeks tirsdag, hvor ikke mindst de tunge aktier som Mærsk og Novo var med til at trække det samlede indeks i minus.
C20 Cap-indekset faldt med 1,1 pct. til 1036,81. Indekset tog især et dyk efter klokken 16 dansk tid. Her kom der en indeksopgørelse over de amerikanske indkøbschefers aktivitet i servicesektoren, ISM non-manufacturing, for august, som skuffede med et fald til indeks 51,4 fra 55,5 måneden før.
A.P. Møller-Mærsks B-aktie satte sig 2,7 pct. til 10.060 kr.
- Mærsk er steget med 26 pct., siden det blev meldt ud, at der var strategiplan på vej. Og i forbindelse med det sydkoreanske containerrederi Hanjins betalingsstandsning steg aktien også. Så det er helt naturligt, at Mærsk falder lidt tilbage, vurderer Mads Zink, chefaktiehandler i Danske Bank.
Novo-aktien faldt med 1,4 pct. til 302,90 kr. Novo fik fra morgenstunden skåret det langsigtede kursmål til 345 kr. fra 370 kr. af finanshuset Bernstein.
DSV tabte 1,5 pct. til 331 kr., efter Deutsche Bank sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".
I bunden endte Jyske Bank med et fald på 3 pct. til 315,60 kr. Banken havde fået skåret anbefalingen til "hold" fra "køb" af ABG Sundal Collier, mens kursmålet blev løftet til 320 kr. fra 305 kr.
TDC endte helt i toppen af C20 Cap som blot en af tre positive aktier med et løft på 1,3 pct. til 38,15 kr. Teleselskabet havde fået et nærmere eftersyn af finanshuset Morgan Stanley, som løftede kursmålet til 45 kr. fra 42 kr.
Franske Exane BNP Paribas indledte samtidig dækning af TDC-aktien med anbefalingen "outperform" og kursmålet 43 kr.
Renten på den tiårige toneangivende tiårige statsobligation faldt tirsdag til det laveste niveau i sin levetid efter skuffende nøgletal for USA.
Allerede inden havde den dog sat sig med 1 basispoint, men siden faldt den yderligere 2 basispoint og endte dermed i -0,03 eller 3 basispoint under mandagens lukkeniveau.
Glideturen kom for alvor klokken 16 dansk tid efter et skuffende indeks for de amerikanske indkøbschefers aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, for august.
Stemningen i det amerikanske serviceerhverv har dermed ikke være ringere i de seneste seks og et halvt år.
"Også i industrivirksomhederne dykkede humøret kraftigt i august, noterer Jacob Graven," cheføkonom i Sydbank.
Han påpeger, at den dårlige stemning sætter spørgsmålstegn ved opsvinget i den amerikanske økonomi.
"Amerikansk økonomi har ellers set ud til at være på vej tilbage på hesten efter skuffede svag vækst i første halvår," bemærker han.
Den dalende optimisme må ifølge Jacob Graven give anledning til overvejelser hos den amerikanske centralbank, der har lagt op til en rentestigning inden årets udgang.
Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk
/ritzau/