Valuta: Manglende lyst til risiko sender valutahandlere på yenindkøb
Den amerikanske dollar svækkes marginalt i mandagens valutahandel, hvor der generelt er meget små bevægelser. Til gengæld styrkes den japanske valuta, yen.
Dollarsvækkelsen sker efter fremlæggelsen af svage amerikanske detailsalgstal for juli fredag. Tallene har mindsket forventningerne til, at den amerikanske centralbank hæver renten i år.
- Det er det sædvanlige reaktionsmønster, at når der er svage nøgletal, så bliver forventningerne til en renteforhøjelse i USA mindsket, forklarer valutastrateg i Nordea Niels Christensen til Ritzau Finans.
Lidt risikoaversion har fået flere valutahandlere til at købe op i yen. Samtidig var der mandag morgen skuffende nøgletal fra Japan, fortæller Niels Christensen.
- BNP-tallet, vi fik i morges, og den generelt svagere dollar, får dollar-yen-forholdet til at falde, forklarer valutastrategen.
Fra japansk side har ugen fra start afsløret et skuffende svagt vækstbillede. Årets andet kvartal havde en vækstrate langt lavere end i årets første tre måneder - og også lagt lavere end analytikerne havde estimeret.
BNP-væksten i sæsonkorrigerede tal faldt til 0,2 pct. på årsbasis i andet kvartal efter en stigning på hele 1,9 pct. i årets første tre måneder. Økonomernes forventning lød på en vækst på 0,7 pct.
Dollar koster mandag middag 101,14 yen mod 101,20 yen fredag eftermiddag
Mandag byder på styrkelse af den canadiske, norske og australske valuta på grund af stigende råvarepriser.
- Vi har en oliepris, der ligger over 47 dollar og har været oppe omkring 47,5 dollar - og det er med til at give medvind til den australske, canadiske og norske valuta, siger Niels Christensen og fortsætter:
- Markedet handler olieprisen op på forlydender om, at Saudi-Arabien er interesseret i at få lavet en aftale omkring enten et loft over produktionen eller en decideret lavere produktion, hvilket kan være med til at understøtte olieprisen, siger Niels Christensen.
Pundet svækkes fortsat og er nede på endnu lavere niveauer end før. Og det skyldes politisk usikkerhed ifølge Niels Christensen.
- De nye skriverier i den engelske presse om, at Theresa May muligvis vil afvente med at bruge artikel 50 i Lissabon-traktaten omkring udmeldelsen fra EU, så den egentlige udmeldelse måske først sker i 2019, skaber yderligere politisk usikkerhed og hæmmer pundet.
Siden brexit-afstemningen 23. juni er pundet blevet svækket med markante 13,2 procent over for dollar til 1,292 dollar for et pund.
Pund sterling koster mandag middag 1,2880 dollar mod 1,2950 dollar fredag eftermiddag, mens pundet over for euro ligger helt fladt, da der går 0,8604 pund per euro mod 0,8605 pund fredag eftermiddag.
Ritzau Finans