Udskiftningen i den danske erhvervstop falder - og det spærrer for kvinderne
Danmark halter bagud i Norden, når det handler om at få plads til kvinder i bestyrelserne.
Færre nye medlemmer har sat sig til rette rundt om bestyrelsesbordene i de største danske selskaber. Det kan gå ud over uafhængigheden og betyder samtidig, at færre kvinder får plads.
Andelen af nye bestyrelsesmedlemmer i de største børsnoterede selskaber er faldet fra 17 pct. i 2014 til 13 pct. i 2018 - et dyk på 24 pct., viser en nordisk analyse fra det internationale headhunterfirma Spencer Stuart.
I samme femårsperiode er der sket en stigning i udskiftningerne på henholdsvis 60 og 67 pct. i Norge og Sverige.
»Når der kommer nye ansigter og kompetencer i en bestyrelse, forbedrer man muligheden for både uafhængighed og diversitet i bestyrelseslokalet. Det er selvsagt vigtigt i en global verden, hvor forandringerne er mange og konstante,« siger Michael Vad, der er managing partner for Spencer Stuart i Norden.
Netop når det handler om forskellighed, halter Danmark bagud sammenlignet med vores nordiske naboer. I 2018 var andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de største danske børsnoterede selskaber 28 pct., hvor det var 46 pct. i Norge og 39 pct. i Sverige.
Danmark er samtidig det eneste land i Norden, hvor det ikke er alle de største børsnoterede selskaber, der har kvinder i bestyrelsen.
Det bekymrer flere af landets bestyrelsesformænd.
»Det er en dybt skuffende udvikling. Danske virksomheder har simpelthen ikke gjort nok og har i bund og grund haft for meget snak og mindre handling. Det er tankevækkende, at de i Norge og Sverige grundlæggende er et helt andet sted end Danmark. Der er noget at lære,« siger Thomas Thune, der er bestyrelsesformand i energigiganten Ørsted.
Tine Arentsen Willumsen står bag Danish Diversity Council, der sammen med flere store virksomheder arbejder for flere kvindelige ledere i Danmark. Hun mener, at de danske virksomheder kan blive meget bedre til at udvikle kvindelige talenter og fokusere på diversitet.
»Kvinder repræsenterer en stor finansiel kraft, og for mange virksomheder vil det give mening at afspejle det i en bestyrelse,« siger hun.
Lars Rasmussen, formand i både medicoselskabet Coloplast og medicinalvirksomheden Lundbeck, er enig og mener, at de danske virksomheder er på rette vej.
»Diversitet og inklusion er en virkelig vigtig dagsorden i samfundet og i virksomhederne. Og mange virksomheder har forstået, hvordan man fremmer den dagsorden,« siger han.