Karriere

Kvinder og mænd søger jobs vidt forskelligt

Der er stor forskel på, hvordan mænd og kvinder søger jobs. I hvert fald hvis man spørger arbejdsgiverne.

Arbejdsgivere oplever ofte, at mænd sender ansøgning til jobs, hvor de ikke møder kompetencekravene i stillingsopslaget.
Foto: Colourbox.

Kvinder er både mere ærlige og skriver bedre ansøgninger end mænd. Til gengæld søger mænd oftere stillinger, de ikke er kvalificerede til.

Det viser en ny undersøgelsen fra Konsulenthuset Ballisager.

Der er forskel på, hvordan mænd og kvinder søger jobs - i hvert fald hvis man spørger arbejdsgiverne. På særligt tre områder adskiller kønnene sig fra hinanden.

  1. Kvinder er de mest ærlige ansøgere. Hele 25 pct. af de adspurgte arbejdsgivere mener, at kvinder er mest ærlige, hvorimod kun 2 pct. mener, at det er mændene, der spiller med mest åbne kort.
  2. I cv- og ansøgningsskrivningen løber kvinderne også med sejren. Her mener 26 pct. nemlig, at kvinder skriver de bedste cv’er og ansøgninger, mens kun 3 pct. synes, at mændene skriver bedst.
  3. De mandlige ansøgere vinder dog i kategorien: ”Hvem søger oftest stillinger, de ikke har kompetencerne til”. 38 pct. af arbejdsgiverne mener, at mændene oftest søger stillinger, hvor de ikke møder kompetencekravene i stillingsopslaget. Kun 13 pct. af de adspurgte mener, at kvinder søger stillinger, de ikke er kvalificerede til.

Peter Bang Fasting Bauer, der er headhunter og grundlægger af rekrutteringsvirksomheden HumanTrust, nikker til undersøgelsens resultater.

Han mener, at kvinder ofte føler, at de skal tjekke alle punkterne af på et jobopslag, før de kan tillade sig at søge det. Derfor vil kvinder sjældnere søge stillinger, hvor de ikke har de adspurgte kompetencer.

»Vores erfaring siger, at mænd ikke i lige så høj grad føler, at de skal matche alle kompetencerne, mens kvinder har en tendens til at ville overmatche,« siger Peter Bang Fasting Bauer.

Ifølge psykologiprofessor Christian Gerlach skyldes det, at kvinder, modsat mænd, som regel undervurderer sig selv.

»Mænd har en tendens til at overvurdere deres egne evner, hvorfor de også nogle gange søger stillinger, de ikke er kvalificerede til,« fortæller han.

Konsulenthuser Ballisager har siden 2011 lavet sin årlige rekrutteringsanalyse, hvor både ansatte og arbejdsgivere bliver spurgt ind til forskellige emner inden for rekruttering. I år blev spørgskemaet udsendt til 1.663 virksomheder, hvoraf 934 svarede.

Læs også
Top job