Karriere

Ekspert: Din alder og dit køn er ligegyldigt inden jobsamtalen

Det burde være muligt at skjule sin alder, sit køn og sit udseende, når man søger job, mener både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Mange mener, at det kan være en ulempe, hvis arbejdsgiveren kender til din alder og dit køn inden samtalen.
Foto: Colourbox

Intet navn, intet billede og ikke nogen alder. Sådan kan dine fremtidige jobansøgninger måske komme til at se ud, hvis du altså ønsker det.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere er overvejende enige i, at ansøgere skal kunne vælge en såkaldt neutral ansættelsesproces frem til jobsamtalen.

Det viser Konsulenthuset Ballisagers seneste rekrutteringsanalyse, hvor man har spurgt cirka 1.000 arbejdsgivere om en række forskellige ting inden for rekruttering.

En neutral ansættelsesproces betyder, at arbejdsgiverne ikke kender til ansøgerens køn, udseende eller alder, før de møder personen. Noget, som flere virksomheder allerede praktiserer.

Rekrutteringsvirksomheden HumanTrust står til dagligt for at headhunte jobkandidater til kunder, og her får arbejdsgiveren altså først lov til at læse ansøgerens cv 15 minutter inden jobsamtalen.

»Så længe fagligheden er på plads, er det fuldstændig ligegyldigt, om du er 27 eller 54 år, og hvilket køn du er. I og for sig er din erfaring også ligegyldig. Det hele handler om din indstilling og dit drive,« siger Peter Bang Fasting Bauer, der er headhunter og stifter af HumanTrust.

Undersøgelsen fra Konsulenthuset Ballisager viser, at 49 pct. af mandlige og kvindelige arbejdsgivere mener, at det burde være muligt for jobsøgeren at blive vurderet helt neutralt.

Hos lønmodtagere er satsen en lille smule højere. Her mener 59 pct. af de adspurgte, at det burde være muligt med en neutral jobsøgning.

Der er generelt en højere procentsats af kvinder, der mener, at neutrale ansøgninger burde være en mulighed.

Konsulenthuser Ballisager har siden 2011 lavet sin årlige rekrutteringsanalyse, hvor både ansatte og arbejdsgivere bliver spurgt ind til forskellige emner inden for rekruttering. I år blev spørgskemaet udsendt til 1.663 virksomheder, hvoraf 934 svarede.

Læs også