Karriere

Mænds karaktertræk giver stress: De er opdraget til at klare alting selv

For mange forventninger og krav til mandlige ledere betyder, at de brænder ud, forklarer terapeut og ledelsescoach.

Mandlige ledere har tendens til at fokusere på målet frem for egen og medarbejderes trivsel. Foto: Thomas Borberg

Mandlige ledere lukker af for følelserne. De skal være perfekte og alvidende. De skal klare skærene selv. Sådan er det i hvert fald ofte - og det giver stress.

Det skriver Berlingske.

Ifølge ledelsescoach og terapeut Annette Jønsson trækkes der opdragelsesrelaterede karaktertræk ned over hovedet på mænd, som de forventes at leve op til, men som giver problemer for mange ledere på den lange bane.

»Det er selvfølgelig en generalisering, men mænd er ofte opdraget til selv at klare skærene - man piber ikke. Hvis det gør ondt, så rejser man sig igen. Manden er stadig underlagt nogle traditionelle opfattelser, som handler om, at han skal have styr på det hele, og at han skal styre og forsørge flokken,« siger hun til Berlingske.

Toxic masculinity
  • Et omdiskuteret begreb, der i psykologien bruges om kulturelle normer og idealer, som mange mænd forventes at leve op til. Herunder, at de skal være selvforsøgende, dominante og ikke må snakke om følelser.
  • Begrebet bliver ofte, på grund af navnet, misforstået som en kritik af mænd og maskulinitet.

Denne kultur bliver ofte beskrevet som ’toxic masculinity’ og kan ifølge Annette Jønsson bidrage til, at den mandlige leder kører død.

Lederen glemmer nemlig at lytte til og mærke sig selv og sine medarbejdere, hvis han hele tiden skal have styr på alting. De glemmer at passe på sig selv og lukker af for menneskelige værdier og følelser, fordi de har størst fokus på bundlinjen. Og det betyder, ifølge Annette Jønsson, at lederne »mister balancen.«

Hun forklarer, at det naturligvis ikke er alle mænd, der har disse problemer, men at det er udbredt.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at tæt på 9 pct. af alle mænd er stressede dagligt, mens 27 pct. føler sig stressede hver eneste uge. Til sammenligning føler kun ca. 16 pct. sig aldrig stressede.

Regeringen nedsatte et nationalt stresspanel i sommeren 2018. Panelet har til formål at skabe bevidsthed og debat om stress hos den danske befolkning.

BRANCHENYT
Læs også